Pasztet wegetariański uwielbia cała nasza rodzina. Jest bardzo smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Ciekawa odmiana dla pasztetu mięsnego, a przede wszystkim homemade, czyli wiemy co jemy: bez konserwantów i ulepszaczy smaku. Smacznego!
El paté vegetariano le encanta a toda mi familia. Es muy sabroso, sano y sobre todo fácil de preparar. Una buena alternativa para el paté de todo tipo de carnes y sobre todo casero, así que sabemos lo que comemos: sin conservantes y saborizantes artificiales. ¡Qué aproveche!
Przygotowanie
Zaczynamy od
starcia warzyw na tarce o grubych oczkach. Łączymy je w dużej misce. Dodajemy
olej, ser, jajka oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Jeśli
masa będzie miała luźną konsystencję dosypujemy więcej bułki. Przyprawiamy
według preferencji i ponownie mieszamy.
Przekładamy masę
do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. (U mnie potrzebne są dwie sztuki:
większa forma jest silikonowa, a mniejsza blaszana). Pieczemy przez godzinę w
temperaturze 180°C.
Po upieczeniu
pozostawiamy do wystygnięcia. Możemy pokroić pasztet na grube plastry lub
posmarować nim chleb, choć można też podjadać łyżką z korytka :)
Preparación
Empezamos por rallar las verduras con un rallador de
agujeros grandes. Los juntamos en una fuente grande. Le añadimos aceite, queso,
huevos y pan rallado. Mezclamos todo con una mano. Si la consistencia es
demasiado líquida echamos más pan rallado para espesar. Ponemos el condimento
según la preferencia y volvemos a mezclar la masa.
Pasamos la masa al molde engrasado y enharinado. (Yo
he necesitado dos moldes: uno mediano y otro pequeño, de silicona y de metal,
respectivamente). Horneamos a 180°C
durante una hora.
Podemos cortarlo en rodajas gruesas o untarlo sobre
el pan, aunque es posible también comérselo a cucharadas directamente desde el
molde :)
No comments:
Post a Comment