07/11/2015

PASZTET WEGETARIAŃSKI / PATÉ VEGETARIANO



Pasztet wegetariański uwielbia cała nasza rodzina. Jest bardzo smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Ciekawa odmiana dla pasztetu mięsnego, a przede wszystkim homemade, czyli wiemy co jemy: bez konserwantów i ulepszaczy smaku. Smacznego!

El paté vegetariano le encanta a toda mi familia. Es muy sabroso, sano y sobre todo fácil de preparar. Una buena alternativa para el paté de todo tipo de carnes y sobre todo casero, así que sabemos lo que comemos: sin conservantes y saborizantes artificiales. ¡Qué aproveche!





Przygotowanie


Zaczynamy od starcia warzyw na tarce o grubych oczkach. Łączymy je w dużej misce. Dodajemy olej, ser, jajka oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Jeśli masa będzie miała luźną konsystencję dosypujemy więcej bułki. Przyprawiamy według preferencji i ponownie mieszamy.

Przekładamy masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. (U mnie potrzebne są dwie sztuki: większa forma jest silikonowa, a mniejsza blaszana). Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Możemy pokroić pasztet na grube plastry lub posmarować nim chleb, choć można też podjadać łyżką z korytka :)


Preparación


Empezamos por rallar las verduras con un rallador de agujeros grandes. Los juntamos en una fuente grande. Le añadimos aceite, queso, huevos y pan rallado. Mezclamos todo con una mano. Si la consistencia es demasiado líquida echamos más pan rallado para espesar. Ponemos el condimento según la preferencia y volvemos a mezclar la masa.

Pasamos la masa al molde engrasado y enharinado. (Yo he necesitado dos moldes: uno mediano y otro pequeño, de silicona y de metal, respectivamente). Horneamos a 180°C durante una hora.


Podemos cortarlo en rodajas gruesas o untarlo sobre el pan, aunque es posible también comérselo a cucharadas directamente desde el molde :)






No comments:

Post a Comment