17/11/2015

KASZA JĘCZMIENNA Z NERKOWCAMI I MANGO / CEBADA CON ANACARDOS Y MANGO



Taka sytuacja: tak rzadko używam owoców z puszki, że zbliża się data końca przydatności zapuszkowanego mango, a ponadto, tak się złożyło, że z wczorajszego obiadu zostało mi trochę ugotowanej kaszy jęczmiennej. Co tu zrobić? Postanowiłam wykorzystać oba składniki do przygotowania dzisiejszej przekąski. 

Así se presentan las cosas: uso la fruta de lata tan rara vez que se está acercando la fecha de caducidad de una lata de mango y además, resulta que me había sobrado un poco de cebada de ayer. ¿Qué hago? Se me ha ocurrido aprovechar los dos ingredientes en la preparación de la merienda. 



Przygotowanie


1) W rondelku gotujemy kaszę jęczmienną w wodzie lub w mleku roślinnym (miałam już ugotowaną kaszę z poprzedniego dnia, więc tylko podgrzałam ją trochę z syropem z mango). Powinna mieć gęstą konsystencję, więc postarajmy się odparować  z niej nadmiar wody. Gdy pozostawimy kaszę na chwilę do przestygnięcia zapewne wchłonie resztę wody/mleka.

2) Nerkowce, olej kokosowy, kakao i syrop klonowy miksujemy na gęstą i dość jednolitą pastę.

3)  Jeśli używamy świeżego mango obieramy je i kroimy na kawałki. Owoc z puszki odsączamy przed pokrojeniem.

4) Układamy warstwy w słoiku: kasza + pasta kakaowa + mango.

Preparación


1) En una cacerola pequeña cocemos la cebada en agua o leche vegetal (me había sobrado un poco de ayer así que solo he calentado la cebada con un poco de sirope de mango). La consistencia debe ser bastante espesa así que intentemos evaporar el líquido. De todas formas, si lo dejamos un rato para que se enfríe va a chupar más agua/leche.

2) Trituramos los anacardos con aceite de coco, cacao y sirope de arce hasta conseguir una masa espesa y bastante homogénea.

3) Si usamos el mango fresco lo pelamos y cortamos en trozos. Si usamos la fruta de lata la colamos antes de trocear.

4) En un tarro ponemos las siguientes capas: cebada + pasta de cacao + mango. 






No comments:

Post a Comment