16/11/2015

TARTA Z DYNI / TARTA DE CALABAZA


W ostatnich dniach miałam do zagospodarowania całą dynię: część upiekłam, a część ugotowałam na parze. Zrobiłam z niej gnocchi, zupę krem (tym razem z innego przepisu, ale o tym przy okazji), dzisiejszą tartę, a czwartą część zamroziłam.

Przepisem na tartę z dyni chciałabym zainaugurować cykl SŁODKICH PONIEDZIAŁKÓW. Co tydzień będę podrzucać Wam przepis na małe conieco, aby dobrze zacząć tydzień, a oczekiwanie na kolejny weekend było znacznie przyjemniejsze. Osłodźmy sobie tę jesienną aurę! :)

Los últimos días he tenido que aprovechar una calabaza entera: una parte he horneado y el resto he cocinado al vapor. La he usado para gnocchi, sopa crema (esta vez de una receta improvisada, pero este es otro tema), la tarta de hoy y la cuarta parta la he congelado.

Con este post sobre la tarta de calabaza quisiera inaugurar un ciclo de los LUNES DULCES. Cada semana os voy a compartir una receta de postre, para empezar bien nueva semana y para que la espera al siguiente finde sea mucho más agradable. A mal tiempo, buena cara! Endulcemos este aura otoñal! :)


Przygotowanie


1) Jeśli nie mamy wcześniej przygotowanej pulpy z dyni zaczynamy od pokrojenia jej na kawałki i obrania ze skórki. Możemy ją upiec w piekarniku lub ugotować na parze do miękkości.

2) Przygotowujemy kruche ciasto: masło lub margarynę łączymy z suchymi składnikami i jajkiem. Ugniatamy do powstania jednolitego ciasta. Wkładamy je do lodówki na pół godziny.  

3) Obieramy owoce. Wyciągamy gniazdo z jabłka i filetujemy pomarańczę. Kroimy je na kawałeczki.

4) W głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pokrojone jabłko. Prużymy przez chwilę i dodajemy pomarańczę.

5) Dynię odciskamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy ją do owoców i podsmażamy.

6) Rozgniatamy orzechy na małe kawałki ale nie na miazgę. Możemy nawet pokruszyć je w dłoniach. Dodajemy je do masy. Dolewamy sok z pomarańczy i przyprawiamy cynamonem, imbirem, kardamonem i gałką. Prużymy przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając.

7) W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.

8) Odstawiamy nadzienie do przestygnięcia.

9) Natłuszczamy formę do tarty i wyklejamy ją kruchym ciastem. Wstawiamy do narzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.

10) Do przestygniętego nadzienia dodajemy cukier, mąkę orkiszową, łyżkę gęstej śmietany i jajko. Łączymy składniki do powstania jednolitej masy.

11) Na podpieczony spód wykładamy nadzienie i wstawiamy do piekarnika na 180°C i pieczemy przez 30 minut.



Preparación


1) Si no disponemos de una pulpa de calabaza anteriormente preparada, empezamos por su preparación: la partimos, pelamos y troceamos. La horneamos o cocemos al vapor hasta que esté blanda.

2) Preparamos la masa brisa: mezclamos la mantequilla o margarina con los ingredientes secos y con el huevo. Amasamos la pasta hasta que quede homogénea. La enfriamos en el frigorífico durante media hora.  

3) Pelamos la fruta. Quitamos el corazón de la manzana y fileteamos la naranja. Las troceamos.

4) Calentamos la mantequilla clarificada en una sartén honda y echamos la manzana. La sofreimos durante un rato y añadimos la naranja.

5) Pasamos la pulpa de calabaza por un colador para quitar la abundancia del agua. La ponemos en la sartén y sofreimos todo junto.

6) Machachamos las nueces pero para que no queden demasiado finas las podemos partir con las manos.  Las añadimos a la masa junto con el zumo de naranja y las especias: canela, jengibre, cardamono y nuez moscada. Seguimos sofriendo a fuego lento durante un cuarto de hora, removiendo de vez en cuando.

7) Mientras tanto, ponemos el horno a calentar a 180°C.

8) Dejamos que el relleno se enfire un poco.

9) Engrasamos el molde y lo cubrimos con la pasta brisa. Horneamos la masa durante 10 minutos en el horno precalentado.  

10) A la masa del relleno añadimos los siguientes ingredientes: azúcar, harina tipo 500, nata fresca y huevo. Mezclamos para conseguir una consistencia homogénea.
11) A la base horneada le ponemos una capa del relleno y volvemos a meterla en el horno. Horneamos a 180°C durante media hora.




No comments:

Post a Comment