W ostatnich dniach miałam do
zagospodarowania całą dynię: część upiekłam, a część ugotowałam na parze. Zrobiłam
z niej gnocchi, zupę krem (tym razem z innego przepisu, ale o tym przy okazji),
dzisiejszą tartę, a czwartą część zamroziłam.
Przepisem na tartę z dyni chciałabym zainaugurować cykl SŁODKICH PONIEDZIAŁKÓW. Co tydzień będę podrzucać Wam przepis na małe conieco, aby dobrze zacząć tydzień, a oczekiwanie na kolejny weekend było znacznie przyjemniejsze. Osłodźmy sobie tę jesienną aurę! :)
Los últimos días he tenido que aprovechar una calabaza entera: una parte he horneado y el resto he cocinado al vapor. La he usado para gnocchi, sopa crema (esta vez de una receta improvisada, pero este es otro tema), la tarta de hoy y la cuarta parta la he congelado.
Con este post sobre la tarta de calabaza quisiera inaugurar un ciclo de los LUNES DULCES. Cada semana os voy a compartir una receta de postre, para empezar bien nueva semana y para que la espera al siguiente finde sea mucho más agradable. A mal tiempo, buena cara! Endulcemos este aura otoñal! :)
Przygotowanie
1) Jeśli nie
mamy wcześniej przygotowanej pulpy z dyni zaczynamy od pokrojenia jej na
kawałki i obrania ze skórki. Możemy ją upiec w piekarniku lub ugotować na parze
do miękkości.
2) Przygotowujemy
kruche ciasto: masło lub margarynę łączymy z suchymi składnikami i jajkiem.
Ugniatamy do powstania jednolitego ciasta. Wkładamy je do lodówki na pół
godziny.
3) Obieramy owoce.
Wyciągamy gniazdo z jabłka i filetujemy pomarańczę. Kroimy je na kawałeczki.
4) W głębokiej
patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pokrojone jabłko. Prużymy przez
chwilę i dodajemy pomarańczę.
5) Dynię odciskamy
na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy ją do owoców i podsmażamy.
6) Rozgniatamy
orzechy na małe kawałki ale nie na miazgę. Możemy nawet pokruszyć je w
dłoniach. Dodajemy je do masy. Dolewamy sok z pomarańczy i przyprawiamy
cynamonem, imbirem, kardamonem i gałką. Prużymy przez kwadrans, od czasu do
czasu mieszając.
7) W
międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.
8) Odstawiamy nadzienie
do przestygnięcia.
9) Natłuszczamy formę
do tarty i wyklejamy ją kruchym ciastem. Wstawiamy do narzanego piekarnika i
podpiekamy przez 10 minut.
10) Do
przestygniętego nadzienia dodajemy cukier, mąkę orkiszową, łyżkę gęstej
śmietany i jajko. Łączymy składniki do powstania jednolitej masy.
11) Na
podpieczony spód wykładamy nadzienie i wstawiamy do piekarnika na 180°C i
pieczemy przez 30 minut.
Preparación
1) Si no disponemos de una pulpa de calabaza
anteriormente preparada, empezamos por su preparación: la partimos, pelamos y troceamos. La horneamos o cocemos al vapor hasta que esté blanda.
2) Preparamos la masa brisa: mezclamos la
mantequilla o margarina con los ingredientes secos y con el huevo. Amasamos la pasta hasta que
quede homogénea. La enfriamos en el frigorífico durante media hora.
3) Pelamos la fruta. Quitamos el corazón de la
manzana y fileteamos la naranja. Las troceamos.
4) Calentamos la mantequilla clarificada en una sartén
honda y echamos la manzana. La sofreimos durante un rato y añadimos la naranja.
5) Pasamos la pulpa de calabaza por un colador para quitar
la abundancia del agua. La ponemos en la sartén y sofreimos todo junto.
6) Machachamos las nueces pero para que no queden
demasiado finas las podemos partir con las manos. Las añadimos a la masa junto con el zumo de
naranja y las especias: canela, jengibre, cardamono y nuez moscada. Seguimos
sofriendo a fuego lento durante un cuarto de hora, removiendo de vez en cuando.
7) Mientras tanto, ponemos el horno a calentar a 180°C.
8) Dejamos que el relleno se enfire un poco.
9) Engrasamos el molde y lo cubrimos con la pasta
brisa. Horneamos la masa durante 10 minutos en el horno precalentado.
10) A la masa del relleno añadimos los siguientes
ingredientes: azúcar, harina tipo 500, nata fresca y huevo. Mezclamos para
conseguir una consistencia homogénea.
No comments:
Post a Comment