02/05/2016

DESER "GANACHE" Z SYROPEM Z POMARAŃCZY / POSTRE "GANACHE" CON SIROPE DE NARANJA



Dziś coś dla miłośników czekolady. Co powiecie na zestawienie pysznego czekoladowego kremu, na bazie gorzkiej czekolady i kremówki, z chrupiącą kruszonką, naturalnym pomarańczowym syropem i wisienką na torcie w postaci listka mięty? Pomysł przyniósł mój współlokator z firmowego spotkania kulinarnego. Spróbowaliśmy w sobotę i tak nam przypadło do gustu, że druga tura już czeka w lodówce. Kto w pracy posiada lodówkę (jak ja) może zabrać taki słodki słoiczek na podwieczorek. Komentarze po skosztowaniu tego przysmaku były następujące: "przechodzę kulinarny orgazm", "wyszukany deser na poziomie dobrej restauracji". Musicie koniecznie spróbować ;-)

Hoy algo para los amantes del chocolate. ¿Qué os parece una composición de una crema deliciosa, a base de chocolate negro y nata para montar, con trocitos crujientes de crumble, sirope natural de naranja y la guinda en forma de una hoja de hierbabuena? La idea la trajo mi compañero de piso de una actividad culinaria que habían hecho en el trabajo. Lo preparamos el sábado y nos gustó tanto que hoy hemos repetido y unas raciones más se están enfriando en la nevera. Quien tiene una nevera en el trabajo (como yo) puede llevarse un tarro dulce como este para merendar. Comentarios durante la consumisión han sido los siguientes: "estoy pasando un orgasmo culinario", "un postre sofisticado a nivel de un buen restaurante". Tenéis que probarlo ;-)



Przygotowanie


1) W średniej wielkości garnuszku podgrzewamy kremówkę. Gdy osiągnie wysoką temperaturę lecz jeszcze nie dojdzie do wrzenia zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy 2-3 minuty, aż czekolada zmięknie pod wpływem wysokiej temperatury i mieszamy na gładką masę. Dodajemy kawałki zimnego masła i ponownie mieszamy, aż połączą się z czekoladową masą. Odstawiamy krem do lodówki na minimum dwie godziny.

2) Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier i zimne masło. Ugniatamy do otrzymania jednolitej masy na kruszonkę. Wysypujemy okruchy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

3) Wyciskamy sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż zredukuje się do konsystencji gęstego syropu. W zależności od ilości soku może to potrwać 30-50 minut.

4) Kawałek skórki pomarańczowej kroimy w paski, zasypujemy odrobiną cukru i zalewamy odrobiną wody. Gotujemy przez kilka minut, aż skórka zmięknie.

5) W miseczkach lub słoiczkach układamy następujące warstwy: kruszonka + krem czekoladowy + łyżka syropu pomarańczowego + dekoracja ze skórki pomarańczowej i mięty.



Preparación


1) Calentamos la nata en una olla mediana. Antes de que llegue al punto de ebullición, apagamos el fuego e incorporamos el chocolate troceado. Esperamos 2-3 minutos hasta que se funda con el calor de la nata y mezclamos adecuadamente. Añadimos trozos de mantequilla fría y volvemos a remover hasta que se unan con la masa de chocolate. Lo dejamos enfriar en la nevera mínimo dos horas.

2) Calentamos el horno a 180ºC. En un bol echamos: harina, azúcar y mantequilla fría. Amasamos hasta conseguir una masa homogénea. Distribuimos la masa de crumble sobre una bandeja cubierta de papel vegetal y horneamos durante 15 minutos aproximadamente. Dejamos enfriar.

3) Exprimimos el zumo de las naranjas. Lo ponemos a hervir y cocemos a fuego lento, removiendo, hasta que se evapore el agua y obtengamos una consistencia de sirope. Dependiendo de la cantidad del zumo, podemos tardar entre 30 y 50 minutos.

4) Cortamos en tiras un trozo de piel de naranja, le echamos un poco de azúcar y cubrimos con agua. Lo hervimos durante unos minutos hasta que quede blando.

5) En unos bol o tarros ponemos las siguientes capas: crumble + crema de chocolate + una cucharada de sirope de naranja + decoración de piel de naranja y menta.





No comments:

Post a Comment