29/10/2015

PIZZA


Nie da się ukryć, że jestem miłośniczką włoskiej kuchni. Dzisiaj przygotowałam pizzę w dwóch wersjach: 1) pomidor + mozzarella+ suszona bazylia + cebula + oliwki + tarty żółty ser oraz 2) szynka + mozzarella + cebula + ananas + tarty żółty ser. Użyłam składników, które miałam pod ręką. Jestem również wielką fanką białej pizzy (bez sosu pomidorowego) z zapieczoną mozzarella, na której, już po upieczeniu, układa się świeżą rukolę i szynkę parmeńską. Gdy zawita do mojej kuchni, na pewno dam Wam znać! 

Es imposible negar lo evidente, o sea,  mi debilidad por la cocina italiana. Hoy he preparado pizza en dos versiones: 1) tomate + mozzarella + albahaca seca + cebolla + aceitunas + queso rallado y 2) jamón york + mozzarella + cebolla + piña + queso rallado. He usado ingredientes que tenía a mano. Otro tipo de pizza que me encanta es pizza blanca (sin una capa de salsa de tomate) que se hornea solo con mozzarella y una vez sacada del horno se le pone rúcula fresca y jamón serrano (o el jamón italiano: prosciutto di Parma). Cuando esta aparezca en mi cocina ya os avisaré! 



























Ilości na 4 okrągłe pizze o średnicy 28 cm.
Cantidades para 4 pizzas redondas de 28 cm de diámetro.


Przygotowanie


Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Dzięki niemu ciasto będzie puszyste. Kruszymy drożdże do miseczki i mieszamy je z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy letnie (nie więcej niż 37ºC) mleko lub wodę i łączymy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsypujemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Zostawiamy na kilka minut, do wyrośnięcia.

Następnie mieszamy zaczyn drożdżowy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy jednolitą masę. Przykrywamy ją ściereczką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Ja używam miski do ciasta drożdżowego, która otwiera się, gdy ciasto jest gotowe.

Ugniatamy wyrośnięte ciasto. Dzielimy je na 3 porcje i po kolei rozwałkowujemy na dość cienki placki wielkości naszej blachy. Przekładamy je na posmarowane olejem blachy i pozwalamy mu jeszcze trochę urosnąć. Nakłuwamy widelcem i pokrywamy warstwą sosu pomidorowego (u mnie czerwone pesto + koncentrat pomidorowy + pasta z suszonych pomidorów). Układamy ulubione składniki. Wkładamy do nagrzanego do 175°C piekarnika (na dolną półkę) na około 20 minut. Smacznego!



Preparación


Empezamos por la levadura. Gracias a ella, la masa será esponjosa. La mezclamos con azúcar en un bol. Le echamos leche o agua templada (en torno a 37ºC) y removemos hasta conseguir una consistencia homogénea. Añadimos una cucharada de harina y volvemos a mezclar. Dejamos unos minutos a leudar.

A continuación, juntamos la levadura con el resto de ingredientes y amasamos hasta obtener una masa uniforme. La cubrimos con un trapo y dejamos a reposar. Yo utilizo un tazón especial para pasta de levadura que se abre cuando la masa está lista.


Dividimos la masa en tres porciones y estiramos cada parte con rodillo sobre la mesa, hasta que quede fina, dejándola más o menos del tamaño de nuestra bandeja. Cubrimos el fondo de las bandejas de horno con aceite, le ponemos la pasta y la dejamos a reposar un rato más. Con un tenedor hacemos pequeños agujeros en la masa y le ponemos una capa de salsa de tomate (yo he usado pesto rojo + concentrado de tomate + pasta de tomate seco). Cubrimos con los ingredientes deseados. Metemos la pizza al horno previamente calentado a 175°C unos 20 minutos. ¡Qué aproveche!



No comments:

Post a Comment