Nie da się
ukryć, że jestem miłośniczką włoskiej kuchni. Dzisiaj przygotowałam pizzę w
dwóch wersjach: 1) pomidor + mozzarella+ suszona bazylia + cebula + oliwki +
tarty żółty ser oraz 2) szynka + mozzarella + cebula + ananas + tarty żółty
ser. Użyłam składników, które miałam pod ręką. Jestem również wielką fanką
białej pizzy (bez sosu pomidorowego) z zapieczoną mozzarella, na której, już po
upieczeniu, układa się świeżą rukolę i szynkę parmeńską. Gdy zawita do mojej
kuchni, na pewno dam Wam znać!
Es imposible negar lo evidente, o sea, mi debilidad por la cocina italiana. Hoy he
preparado pizza en dos versiones: 1) tomate + mozzarella + albahaca seca +
cebolla + aceitunas + queso rallado y 2) jamón york + mozzarella + cebolla +
piña + queso rallado. He usado ingredientes que tenía a mano. Otro tipo de
pizza que me encanta es pizza blanca (sin una capa de salsa de tomate) que se hornea
solo con mozzarella y una vez sacada del horno se le pone rúcula fresca y jamón
serrano (o el jamón italiano: prosciutto di Parma). Cuando esta aparezca en mi
cocina ya os avisaré!
Ilości na 4 okrągłe pizze o
średnicy 28 cm.
Cantidades para 4 pizzas redondas de 28 cm de diámetro.
Przygotowanie
Zaczynamy od
przygotowania rozczynu z drożdży. Dzięki niemu ciasto będzie puszyste. Kruszymy
drożdże do miseczki i mieszamy je z cukrem. Mieszamy do połączenia się
składników. Dodajemy letnie (nie więcej niż 37ºC) mleko lub wodę i łączymy, do
uzyskania jednolitej konsystencji. Wsypujemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Zostawiamy
na kilka minut, do wyrośnięcia.
Następnie mieszamy
zaczyn drożdżowy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy jednolitą masę. Przykrywamy
ją ściereczką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Ja używam miski do ciasta
drożdżowego, która otwiera się, gdy ciasto jest gotowe.
Ugniatamy
wyrośnięte ciasto. Dzielimy je na 3 porcje i po kolei rozwałkowujemy na dość
cienki placki wielkości naszej blachy. Przekładamy je na posmarowane olejem blachy
i pozwalamy mu jeszcze trochę urosnąć. Nakłuwamy widelcem i pokrywamy warstwą
sosu pomidorowego (u mnie czerwone pesto + koncentrat pomidorowy + pasta z
suszonych pomidorów). Układamy ulubione składniki. Wkładamy do nagrzanego do 175°C
piekarnika (na dolną półkę) na około 20 minut. Smacznego!
Preparación
Empezamos por la levadura. Gracias a ella, la masa
será esponjosa. La mezclamos con azúcar en un bol. Le echamos leche o agua templada
(en torno a 37ºC) y removemos hasta conseguir una consistencia homogénea. Añadimos
una cucharada de harina y volvemos a mezclar. Dejamos unos minutos a leudar.
A continuación, juntamos la levadura con el resto de
ingredientes y amasamos hasta obtener una masa uniforme. La cubrimos con un
trapo y dejamos a reposar. Yo utilizo un tazón especial para pasta de levadura
que se abre cuando la masa está lista.
Dividimos la masa en tres porciones y estiramos cada
parte con rodillo sobre la mesa, hasta que quede fina, dejándola más o menos
del tamaño de nuestra bandeja. Cubrimos el fondo de las bandejas de horno con
aceite, le ponemos la pasta y la dejamos a reposar un rato más. Con un tenedor
hacemos pequeños agujeros en la masa y le ponemos una capa de salsa de tomate
(yo he usado pesto rojo + concentrado de tomate + pasta de tomate seco). Cubrimos
con los ingredientes deseados. Metemos la pizza al horno previamente calentado
a 175°C unos 20 minutos. ¡Qué aproveche!
No comments:
Post a Comment