31/10/2015

ZUPA KREM Z MARCHEWKI / SOPA CREMA DE ZANAHORIA




Dzień dobry! Choć zostajemy w jesiennej dyniowej kolorystyce dziś dynia posłuży nam jeszcze do Helloween'owej dekoracji, a nie do jedzenia. Prosty w przygotowaniu krem ze słodziutkiej marchewki idealnie nadaje się na lekki obiad lub jako pierwsze danie. 

Buenos días! Aunque seguimos con los otoñales colores de calabaza, esta hoy nos servirá como decoración de Halloween, aún no la vamos a comer. Deliciosa crema de zanahoria de fácil preparación es ideal para un almuerzo ligero o como primer plato. 





















Przepis


Szatkujemy cebulkę i podsmażamy na oliwie. Obieramy pozostałe warzywa, kroimy je na małe kawałki i dodajemy do garnka. Całość delikatnie podsmażamy na małym ogniu ciągle mieszając.

Zalewamy bulionem tak, aby przykrył warzywa i gotujemy aż będą miękkie. Dodajemy masło. Przyprawiamy do smaku, a następnie miksujemy na gładki krem.

Jeśli marchewka ma naturalną słodycz (u mnie tak było) zupa jest gotowa do podania. W przeciwnym razie, możemy ją osłodzić łyżeczką miodu, syropu z agawy lub brązowego cukru.

Opcjonalnie możemy udekorować krem kleksikiem śmietany lub jogurtu greckiego. Dodatkowo dodałam łyżeczkę kruszonych pistacji.

Receta


Troceamos la cebolla y la sofreímos con aceite de oliva. Pelamos la verdura, la picamos y la echamos en la olla. Seguimos sofriendo todo junto a fuego lento para que se poche, removiendo continuamente.  

Cubrimos la verdura con el caldo y la cocinamos hasta que esté blanda. Añadimos la mantequilla. Ponemos el condimento a nuestro gusto y trituramos la sopa con la batidora hasta conseguir una consistencia de crema lisa.

Si la zanahoria tiene una dulzura natural la crema está lista para servir (así ha sido en mi caso). En caso contrario, la podemos edulcorar con una cucharadita de miel, sirope de agave o azúcar moreno.

Al pasarla a los bol, podemos decorar la crema con una cucharada de yogur griego. Además, yo le he puesto una cucharadita de troceado de pistachos.


No comments:

Post a Comment