14/12/2015

CIASTO MARCHEWKOWE / BIZCOCHO DE ZANAHORIA





























Była dynia, był burak, teraz przyszedł czas na marchewkę: pierwsze w tym sezonie jesienno-zimowym ciasto marchewkowe. Moi znajomi z okresu studiów znają ten wypiek aż za dobrze, ponieważ serwowałam go na niejednych urodzinach lub przedświątecznych spotkaniach. Mam nadzieję, że mogą jeszcze na niego patrzeć, bo muszę przyznać, że przez długi czas marchewkowe było tak zwanym pewniakiem, który chętnie przygotowywałam, bo zawsze mi się udawał. Na szczęście, zawsze wszystkim smakowało i niejednokrotnie proszono mnie o przepis. 
Hubo calabaza, hubo remolacha, ahora toca zanahoria: el primer bizcocho de zanahoria de la temporada otoño-invierno. Mis amigos de la etapa universitaria conocen demasiado bien este producto de repostería, porque solía servirlo en fiestas de cumpleaños o cenas prenavideñas. Espero que no hayan llegado al punto de no poder mirarlo, porque debo confesar que durante un buen tiempo apostaba por él porque era algo seguro que siempre me salía bien. Por suerte, siempre le gustaba a todo el mundo y más de una vez me han pedido la receta. 



Przygotowanie


1) Zaczynamy od umycia, obrania i starcia marchwi oraz łupania i delikatnego tłuczenia orzechów.

2) Przygotowujemy tortownicę: dół pokrywamy papierem do pieczenie, a boki zwilżamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.

3) Jajka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i gałkę. Dolewamy olej i dalej miksujemy. Mąkę dosypujemy stopniowo, aby dobrze połączyła się z masą. Odkładamy mikser. Dodajemy marchew, żurawinę oraz orzechy. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.

4) Przygotowaną masę wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 175°C przez około 50 minut. Po 50 minutach możemy sprawdzić widelcem czy ciasto jest wypieczone w środku. Jeśli jest - wyciągamy, jeśli nie - wracamy po 5-10 minutach i powtarzamy próbę.

5) Kiedy ciasto przestygnie zabieramy się za polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dolewamy odrobinkę mleka, co pozwoli nam uzyskać płynniejszą konsystencję. Rozprowadzamy polewę po cieście i odstawiamy do zastygnięcia.



Preparación


1) Empezamos por lavar, pelar y rallar la zanahoria, y cascar y machacar las nueces.

2) Preparamos un molde redondo: cubrimos el fondo con papel vegetal y engrasamos el borde con aceite de oliva. Ponemos a precalentar el horno a 175ºC.

3) Batimos los huevos con el azúcar usando la batidora. Echamos la levadura en polvo, la canela y la nuez moscada. Incorporamos el aceite y seguimos batiendo. Vamos agregando la harina poco a poco para que se integre bien con la masa. Retiramos la batidora. Añadimos la zanahoria, los arándamos y las nueces. Mezclamos bien con una cuchara.

4) Echamos la masa preparada en el molde y horneamos a 175°C durante 50 minutos, aproximadamente. Después de 50 minutos podemos comprobar con un tenedor o palito de cóctel si el bizcocho está listo. Si es así, lo sacamos del horno. Si no, volvemos dentro de 5-10 minutos y repetimos la prueba.

5) Cuando el bizcocho se enfríe, nos ponemos a preparar la cobertura. Derretimos el chocolate al baño María. Echamos un poquito de leche para conseguir la consistencia un poco más líquida. Bañamos la superficie del bizcocho con la cobertura y dejamos a reposar para que cuaje. 


No comments:

Post a Comment