22/03/2016

BABECZKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ / MAGDALENAS CON PLÁTANO Y CHOCOLATE


Przyszała wiosna!!!!! Tak przyjemnie spędza się już czas poza domem, że wczoraj nie zdążyłam z przepisem na Słodki Poniedziałek. Pyszne bezglutenowe bananowo czekoladowe babeczki sprawdziły się doskonale jako drugie śniadanie do pracy oraz przekąska podczas spaceru po plaży. 
Ważną kwestią jest wybór bananów. Banany kanaryjskie, których użyłam, są słodsze od tych sprowdzanych z Ameryki Południowej, które najczęściej spotykamy w polskich sklepach. Jeśli użyjemy do pieczenia tych ostatnich możemy dodać do masy więcej cukru, miodu lub innego naturalnego słodzidła.

Ha llegado la primavera!!!!! Ya es tan agradable pasar el tiempo fuera que ayer no me dio tiempo publicar una nueva receta de la serie de Lunes Dulce. Estas buenísimas magdalenas sin gluten, de plátano y chocolate, han sido tanto un desayuno perfecto en el trabajo como un snack tomado durante un paseo en la playa. 
Una cuestión importante es la elección de los plátanos. Los plátanos canarios, que he usado, son mucho más dulces de las bananas importadas de la América Latina, que solemos encontrar en tiendas en Polonia. En caso de usar esas últimas, podemos edulcorar la masa echando más azúcar, miel u otra sustancia edulcorante natural. 



Przygotowanie


1. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

2. 2 łyżki nasion chia zalewamy 1/3 szklanki ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

3. Obieramy banany ze skóry i w dużej misce rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

4. Rozpuszczamy czekoladę, masło i olej kokosowy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia  i dodajemy do bananów.

5. Ubijamy jajko z cukrem i łączymy z masą. Dodajemy sypkie składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy.

6. Dokładamy powstały pudding chia i suszoną żurawinę. Mieszamy.

7. Przekładamy masę do silikonowych foremek. Pieczemy około 35-40 minut w temp. 180ºC.




Preparación


1. Ponemos el horno a precalentar a 180ºC.

2. Mezclamos 2 cucharadas de las semillas de chia con 1/3 de vaso de agua tibia y dejamos en reposo durante 15 minutos.

3. Pelamos los plátamos y los machacamos con un pasapuré o un tenedor, en un cuenco grande.

4. Derretimos el chocolate, la mantequilla y el aceite de coco al baño María. Dejamos que la mezcla se enfrie un poco y la agregamos a los plátanos.

5. Batimos el huevo con el azúcar y lo juntamos con la masa. Añadimos los ingredientes secos: harina de avena, levadura en polvo y sal. Removemos.

6. Echamos el pudding de chia y los arándanos secos. Mezclamos.


7. Vertemos la masa a los moldes de silicona. Horneamos unos 35-40 minutos a una temperatura de 180ºC.



No comments:

Post a Comment