27/10/2015

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI / HUMMUS CON TOMATES SECOS


Kanapki nie muszą być nudne. Formą urozmaicenia może być hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Można go przygotować w wersji klasycznej lub z dodatkami. Moją ulubioną wersją jest hummus z suszonymi pomidorami, które nadają mu wyjątkowy smak. Świetnie smakuje zarówno ze świeżym jak i z chrupkim pieczywem. 

Los bocatas no tienen que ser aburridos. Una forma de variarlos es ponerle hummus, o sea, un puré de garbanzos. Se puede preparar en versión clásica o con ingredientes adicionales. Mi versión favorita es el hummus con tomates secos en aceite de oliva que le dan un sabor excepcional. Ideal  para servir tanto con pan fresco como con tostadas o regañas.





























* Używam ugotowanej ciecierzycy ze słoika, którą w Hiszpanii można znaleźć niemal w każdym sklepie. W Polsce robię zapas, kiedy pojawia się ona w Lidlu lub kupuję puszki Bonduelle. Jeśli planujemy przygotowanie hummusu z wyprzedzeniem, możemy ugotować ją sami, ale wymaga to uprzedniego namoczenia, najlepiej przez całą noc.
** Do przygotowania domowej pasty Tahini potrzebujemy 2 łyżki sezamu y 2 łyżki oliwy z oliwek.

* Si nos planteamos la preparación del hummus con antelación podemos usar los garbanzos secos. Antes de cocinarlos, hay que dejarlos en remojo toda la noche. 
** Para preparar la Tahini casera necesitamos 2 cucharadas de sésamo y 2 cucharadas del aceite de oliva.


Przygotowanie


Pastę sezamową Tahini kupuję w sklepie ekologicznym. Do hummusu dodaję czubatą łyżkę. Można ją zastąpić domową wersją: na suchej patelni prażymy sezam, a następnie ucieramy go starannie w moździerzu z oliwą z oliwek.

Ciecierzycę, suszone pomidory, pastę sezamową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej sezamowy, oliwę z oliwek i ze słoika z pomidorami, kmin rzymski i sól blendujemy na gładką pastę. W zależności od pożądanej konsystencji dodajemy wodę. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. 

Propozycja podania

Podajemy ze świeżym pieczywem lub z grzankami; dodatkowa porcja witamin w postaci natki pietruszki. Na koniec możemy również skropić oliwą.



Preparación


Suelo comprar la pasta de sésamo Tahini en una tienda ecológica. Al hummus le pongo una cucharada de ella. La podemos sustituir por una versión casera: tostar el sésamo en una sartén seca (sin aceite). A continuación, machacarlo bien con en aceite en el mortero.

Trituramos los siguientes ingredientes: garbanzos, tomates secos, Tahini, ajo rallado, zumo de limón, los aceites, comino molido y sal hasta conseguir una pasta homogénea. Según la consistencia deseada añadimos agua. Si hace falta condimentamos a nuestro gusto.

Ideas para acompañar

Lo podemos combinar con pan fresco o tostadas; tendremos una ración extra de vitaminas si lo acompañamos con perejil. Para terminar podemos echarle un chorrito de aceite de oliva.




4 comments:

  1. Świetny przepis! Wielkie dzięki :)

    ReplyDelete
  2. Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że smakowało/będzie smakowało :)

    ReplyDelete
  3. Brzmi pysznie :) muszę spróbować, bo my też uwielbiamy :)

    ReplyDelete
  4. Kolejny świetny przepis, który muszę wypróbować :)

    ReplyDelete