Kanapki nie muszą być nudne. Formą urozmaicenia może być hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Można go przygotować w wersji klasycznej lub z dodatkami. Moją ulubioną wersją jest hummus z suszonymi pomidorami, które nadają mu wyjątkowy smak. Świetnie smakuje zarówno ze świeżym jak i z chrupkim pieczywem.
Los bocatas no tienen que ser aburridos. Una forma de variarlos es ponerle hummus, o sea, un puré de garbanzos. Se puede preparar en versión clásica o con ingredientes adicionales. Mi versión favorita es el hummus con tomates secos en aceite de oliva que le dan un sabor excepcional. Ideal para servir tanto con pan fresco como con tostadas o regañas.
* Używam ugotowanej ciecierzycy ze
słoika, którą w Hiszpanii można znaleźć niemal w każdym sklepie. W Polsce robię
zapas, kiedy pojawia się ona w Lidlu lub kupuję puszki Bonduelle. Jeśli
planujemy przygotowanie hummusu z wyprzedzeniem, możemy ugotować ją sami, ale
wymaga to uprzedniego namoczenia, najlepiej przez całą noc.
** Do przygotowania domowej pasty
Tahini potrzebujemy 2 łyżki sezamu y 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie
Pastę sezamową Tahini kupuję w sklepie ekologicznym. Do
hummusu dodaję czubatą łyżkę. Można ją zastąpić domową wersją: na suchej
patelni prażymy sezam, a następnie ucieramy go starannie w moździerzu z oliwą z
oliwek.
Ciecierzycę, suszone pomidory, pastę sezamową, przeciśnięty
przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej sezamowy, oliwę z oliwek i ze słoika
z pomidorami, kmin rzymski i sól blendujemy na gładką pastę. W zależności od
pożądanej konsystencji dodajemy wodę. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do
smaku.
Propozycja podania
Podajemy ze świeżym pieczywem
lub z grzankami; dodatkowa porcja witamin w postaci natki pietruszki. Na koniec możemy również skropić oliwą.
Preparación
Suelo comprar la pasta de
sésamo Tahini en una tienda ecológica. Al hummus le pongo una
cucharada de ella. La podemos sustituir por una
versión casera: tostar el sésamo en una sartén seca (sin aceite). A continuación,
machacarlo bien con en aceite en el mortero.
Trituramos los siguientes
ingredientes: garbanzos, tomates secos, Tahini, ajo rallado, zumo de limón, los aceites,
comino molido y sal hasta conseguir una pasta homogénea. Según la consistencia
deseada añadimos agua. Si hace falta condimentamos a nuestro gusto.
Świetny przepis! Wielkie dzięki :)
ReplyDeleteBardzo się cieszę! Mam nadzieję, że smakowało/będzie smakowało :)
ReplyDeleteBrzmi pysznie :) muszę spróbować, bo my też uwielbiamy :)
ReplyDeleteKolejny świetny przepis, który muszę wypróbować :)
ReplyDelete