08/02/2016

CHOCOLATE LAVA CAKE


Od jakiegoś czasu chodził za mną chocolate lava cake. I tak, oba weekendowe poranki spędziłam na czekoladowych próbach. Jako, że nie miałam pojęcia jak się do tego zabrać, postanowiłam skorzystać z przepisów z (wydawało by się) zaufanych źródeł. Na własne ulepszenia czy dodatki jeszcze przyjdzie pora. Dlaczego próby były dwie? Otóż pierwsza wersja była niezadowalająca. Niby wyglądało nieźle, smakowało poprawnie, ale to nie to. Moim zdaniem przepis, mimo, że opublikowany w sieci przez cenioną kulinarną redakcję, pozostawia wiele do życzenia. Poza tym, że brakuje w nim (moim zdaniem) jednego podstawowego składnika, to podane czynności też jakby nie po mojemu. Jestem uparta, więc następnego dnia spróbowałam jeszcze raz, zupełnie inaczej, wspierając się przepisem z książki Cukiernia Lidla – przepisy mistrza Pawła Małeckiego. Tym razem wyszło pysznie, więc dzielę się nim z Wami.

************************************************************************************************

Desde hace un tempo me perseguía un antojo de chocolate lava cake, así que las dos mañanas de este fin de semana las he pasado en experimentos chocolateros. Ya que no sabía por dónde empezar, he decidido seguir los consejos de fuentes de confianza (o eso parecía). Para mis propios perfeccionamientos o ingredientes extra llegará el momento. Pero, ¿por qué ha habido dos intentos? Pues, el primero no me ha dejado satisfecha. Parecía que todo estaba correcto: tenía bastante buena pinta y no sabía nada mal, sin embargo algo le faltaba. En mi opinión, esa receta (aunque publicada en la red por una buena revista culinaria) deja mucho que desear. Segñun yo, le falta un ingrediente fundamental y los pasos que seguir no están bien descritos. No me rindo facilmente, por lo cual la mañana siguiente he vuelto a intentar, de otra manera, basándome en gran medida en una raceta del libro llamado (en traducción) La pastelería de Lidl- recetas del chef Paweł Małecki. Esta vez sí, ha salido muy bien, por lo cual puedo compartirla con vosotros. 




























Przygotowanie


1) Nagrzewamy piekarnik na 200ºC.

2) Dobrze ubijamy jajka z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę.

3) Rozpuszczamy czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej.

4) Do ubitych jajek powoli dodajemy mąkę, dokładnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki.

5) Dodajemy do masy ciepłą rozpuszczoną czekoladę z masłem (bardzo małym strumieniem) i delikatnie mieszamy.

6) Ramekiny (foremki do zapiekania) natłuszczamy masłem i posypujemy niewielką ilością gorzkiego kakao. Nakładamy przygotowaną masę i pieczemy w temperaturze 200ºC przez 7-10 minut, do momentu gdy ciasto wyrośnie i delikatnie się zarumieni. Moje foremki są dość duże (dlatego wyszły 3, a nie 4 porcje) więc piekłam je 10 minut.

7) Wyjmujemy ramekiny z piekarnika. Czekamy 2-3 minuty, aż nieco przestygną i ostrożnie wyjmujemy suflety. Podajemy na ciepło.

8) Do dekoracji możemy użyć dowolnych dodatków np. cukier puder, startą czekoladę, konfiturę lub świeże owoce.











Preparación


1) Ponemos a precalentar el horno a 200ºC.

2) Batimos bien los huevos con azúcar glas hasta conseguir una masa densa y esponjosa.

3) Derretimos el chocolate y la mantequilla al Baño María.

4) A los huevos batidos poco a poco le vamos añadiendo la harina y removemos suavemente para que no se formen grumos.

5) Con un chorrito pequeño vamos vertiendo a la masa el chocolate derretido con mantequilla y removemos suavemente.

6) Engrasamos los ramekines con mantequilla y espolvoreamos sus fondos con cacao puro. Los rellenamos con la masa y horneamos a 200ºC durante 7-10 minutos, hasta que los suflé se hinchen un poco y pongan ligeramente dorados. Mis ramekines son bastante grandes (por eso han salido 3, no 4) por eso los he mantenido al horno durante 10 minutos.

7) Sacamos los ramekines del horno. Esperamos 2-3 minutos para que se enfríen ligeramente y sacamos los suflé. Servimos calientes.

8) Para decorar podemos usar por ejemplo: azúcar glas, chocolate rallado, mermelada o fruta fresca.  

No comments:

Post a Comment