Od
jakiegoś czasu chodził za mną chocolate lava cake. I tak, oba
weekendowe poranki spędziłam na czekoladowych próbach. Jako, że nie miałam
pojęcia jak się do tego zabrać, postanowiłam skorzystać z przepisów z (wydawało
by się) zaufanych źródeł. Na własne ulepszenia czy dodatki jeszcze przyjdzie
pora. Dlaczego próby były dwie? Otóż pierwsza wersja była niezadowalająca. Niby
wyglądało nieźle, smakowało poprawnie, ale to nie to. Moim zdaniem przepis,
mimo, że opublikowany w sieci przez cenioną kulinarną redakcję, pozostawia
wiele do życzenia. Poza tym, że brakuje w nim (moim zdaniem) jednego
podstawowego składnika, to podane czynności też jakby nie po mojemu. Jestem
uparta, więc następnego dnia spróbowałam jeszcze raz, zupełnie inaczej,
wspierając się przepisem z książki Cukiernia Lidla – przepisy mistrza Pawła
Małeckiego. Tym razem wyszło pysznie, więc dzielę się nim z Wami.
************************************************************************************************
Desde
hace un tempo me perseguía un antojo de chocolate lava cake, así que las dos
mañanas de este fin de semana las he pasado en experimentos chocolateros. Ya que
no sabía por dónde empezar, he decidido seguir los consejos de fuentes de
confianza (o eso parecía). Para mis propios perfeccionamientos o ingredientes
extra llegará el momento. Pero, ¿por qué ha habido dos intentos? Pues, el
primero no me ha dejado satisfecha. Parecía que todo estaba correcto: tenía
bastante buena pinta y no sabía nada mal, sin embargo algo le faltaba. En mi
opinión, esa receta (aunque publicada en la red por una buena revista
culinaria) deja mucho que desear. Segñun yo, le falta un ingrediente
fundamental y los pasos que seguir no están bien descritos. No me
rindo facilmente, por lo cual la mañana siguiente he vuelto a intentar, de otra
manera, basándome en gran medida en una raceta del libro llamado (en
traducción) La pastelería de Lidl- recetas del chef Paweł Małecki. Esta vez sí,
ha salido muy bien, por lo cual puedo compartirla con vosotros.
Przygotowanie
1) Nagrzewamy
piekarnik na 200ºC.
2) Dobrze ubijamy
jajka z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę.
3) Rozpuszczamy
czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej.
4) Do ubitych
jajek powoli dodajemy mąkę, dokładnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
5) Dodajemy do
masy ciepłą rozpuszczoną czekoladę z masłem (bardzo małym strumieniem) i
delikatnie mieszamy.
6) Ramekiny
(foremki do zapiekania) natłuszczamy masłem i posypujemy niewielką ilością
gorzkiego kakao. Nakładamy przygotowaną masę i pieczemy w temperaturze 200ºC
przez 7-10 minut, do momentu gdy ciasto wyrośnie i delikatnie się zarumieni. Moje
foremki są dość duże (dlatego wyszły 3, a nie 4 porcje) więc piekłam je 10
minut.
7) Wyjmujemy
ramekiny z piekarnika. Czekamy 2-3 minuty, aż nieco przestygną i ostrożnie
wyjmujemy suflety. Podajemy na ciepło.
8) Do dekoracji
możemy użyć dowolnych dodatków np. cukier puder, startą czekoladę, konfiturę
lub świeże owoce.
Preparación
1) Ponemos a precalentar el horno a 200ºC.
2) Batimos bien los huevos con azúcar glas hasta
conseguir una masa densa y esponjosa.
3) Derretimos el chocolate y la mantequilla al Baño
María.
4) A los huevos batidos poco a poco le vamos
añadiendo la harina y removemos suavemente para que no se formen grumos.
5) Con un chorrito pequeño vamos vertiendo a la masa
el chocolate derretido con mantequilla y removemos suavemente.
6) Engrasamos los ramekines con mantequilla y espolvoreamos
sus fondos con cacao puro. Los rellenamos con la masa y horneamos a 200ºC durante
7-10 minutos, hasta que los suflé se hinchen un poco y pongan ligeramente
dorados. Mis ramekines son bastante grandes (por eso han salido 3, no 4) por
eso los he mantenido al horno durante 10 minutos.
7) Sacamos los ramekines del horno. Esperamos 2-3
minutos para que se enfríen ligeramente y sacamos los suflé. Servimos calientes.
8) Para decorar podemos usar por ejemplo: azúcar
glas, chocolate rallado, mermelada o fruta fresca.
No comments:
Post a Comment