18/01/2016

WEGAŃSKIE CIASTO Z KASZY JAGLANEJ / TARTA VEGANA DE MIJO


Kolejny Słodki Poniedziałek i kolejny wegański eksperyment, a do tego bezglutenowy i bez dodatku rafinowanego cukru. Wyszło pysznie, rodzina zachwycona, więc spieszę podzielić się z Wami recepturą.
Pomysł na spód ciasta wzięłam, z jednego z moim śniadaniowych przepisów, który znajdziecie tutaj. Środkowa warstwa została zrobiona na bazie kaszy jaglanej, a polewa z zimowych zapasów truskawek, który w ostatnich dniach znacznie się uszczuplił. Dobrze, że zostały jeszcze domowe konfitury, bo gdy wyglądam przez okno, coś mi mówi, że do końca zimy jeszcze daleka droga.
Do dzisiejszego deseru użyłam dwóch alternatywnych dla cukru substancji słodzących: miodu palmowego i ksylitolu.
Miód palmowy, przywieziony z Wysp Kanaryjskich, to syrop z palmy daktylowej, który produkowany jest głownie na wyspie La Gomera. Miejscowa atrakcja kulinarna, którą dostałam w prezencie. Ma podobną konsystencję i zbliżony smak do syropu klonowego, więc póki co można go nim zastąpić, ale warto zacząć planować wizytę w tym pięknym miejscu i przelecieć się po miodek osobiście.
Ksylitol, czyli cukier brzozowy to naturalny słodzik, który stanowi świetną alternatywę dla rafinowanego cukru. Jego indeks glikemiczny jest bardzo niski, a metabolizm odbywa się przy udziale minimalnej ilości insuliny, dlatego jest dużo bezpieczniejszy dla diabetyków niż cukier. Nadaje się do przygotowania zdrowych deserów. Ma podobny smak do cukru, ale jest dużo mniej kaloryczny.

************************************************************************************************
Otro Lunes Dulce y otro exprerimento vegano, sin gluten y sin azúcar refinado. Ha salido riquísimo, la familia ha quedado satisfecha, así que aquí estoy para compartir la receta con vosotros.
La idea para la base de la tarta la he cogido de una de mis recetas para el desayuno, que podéis encontrar aquí. La capa del medio ha sido preparada a base de mijo, mientras la cobertura de fresas ha mermado mis provisiones de invierno. Menos mal que aún me quedan confituras caseras, porque mirando por la ventana algo me dice que aún hay un largo camino para que termine el invierno.
Para preparar el postre he usado dos sustancias edulcorantes alternativas al azúcar: la miel de palma y el xilitol.
La miel de palma, es un sirope de las palmeras datileras, producto típico de la isla de La Gomera. Me lo han traido de recuerdo de las Islas Canarias como una curiosidad culinaria. Tiene una consistencia parecida y un sabor semejante al sirope de arce, por lo cual de momento puede ser sustituido por ése, pero vale la pena empezar a planificar un viaje e ir a por la miel en persona.

Xilitol o azúcar de abedul es un edulcorante natural que constituye una excelente alternativa para el azúcar refinado. Su índice glicémico es bajo,  se metaboliza con una dosis mínima de insulina, por lo cual es mucho más apto para diabetes comparando con el azúcar. Es adecuado para preparar los postres sanos. Tiene un sabor parecido al azúcar, pero es mucho menos calórico.




Przygotowanie
















1) Wyciągamy truskawki z zamrażarki i wkładamy do garnuszka lub miseczki, aby zaczęły się rozmrażać.

2) Kaszę jaglaną wysypujemy na sitko i przepłukujemy gorącą wodą, aby pozbyć się naturalnej goryczki.

3) W średniej wielkości garnuszku zalewamy kaszę mlekiem kokosowym i gotujemy co chwilę mieszając i upewniając się, że nie przywiera do dna. Po około 10 minutach dolewamy ½ szklanki wody i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Zostawiamy na 5-10 minut.

4) W tym czasie przygotowujemy spód: do naczynia miksującego wkładamy orzechy nerkowca, płynny olej kokosowy, miód palmowy oraz kakao. Miksujemy na jednolitą pastę, w której będą wyczuwalne drobne kawałeczki orzechów.

5) Okrągłą formę silikonową o średnicy 21 cm wyklejamy przygotowaną masą orzechową (jeśli używamy innej formy niż silikonowa można ją wcześniej natłuścić).

6) Zdejmujemy pokrywkę z garnka, aby kasza się przestudziła. W tym czasie możemy odlać wodę z truskawek, dodać do nich 1 łyżkę ksylitolu i podgrzewać na małym ogniu.

7) Do kaszy dodajemy laskę wanilii, olej kokosowy, ksylitol, sok z cytryny, wiórki kokosowe oraz banana. Całość blendujemy. Przekładamy masę do formy.

8) Truskawki miksujemy wraz z powstałym syropem. Gdy przestygną, dodajemy nasiona chia i odkładamy na kwadrans. Polewamy sosem ciasto tworząc jego wierzchnią warstwę.

9) Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.






Preparación
















1) Sacamos las fresas del congelador y las dejamos en una cacerola o un cuenco para que empiecen a descongelar.

2) Echamos el mijo en un colador y lo enjuagamos con agua caliente para eliminar su amargura.  

3) Ponemos el mijo en una olla mediana, lo cubrimos con la leche de coco y cocemos, removiendo bien de vez en cuando y vigilando que no se peque al fondo. Después de 10 minutos le vertemos medio vaso de agua y seguimos cociendo, 5 minutos más. Apagamos el fuego y tapamos la olla. Dejamos así 5-10 minutos.

4) Mientras tanto preparamos la base: en el recipiente de la batidora ponemos los anacardos, el aceite de coco líquido, la miel de palma y el cacao puro. Batimos hasta conseguir una masa bastante homogénea con trocitos de anacardos.

5) Vamos a necesitar un molde redondo de silicona de 21 cm de diámetro. Cubrimos el fondo con la masa de nueces (si utilizamos otro tipo de molde podemos engrasarlo con aceite).

6) Destapamos la olla para que el mijo se enfríe. Mientras tanto, podemos quitar el agua que han perdido las fresas. Añadimos una cucharada de xilitol y cocemos un rato a fuego lento.

7) Al mijo le echamos una rama de vainilla, aceite de coco, xilitol, zumo de limón, coco rallado y un plátano. Batimos hasta conseguir una crema homogénea. Pasamos la masa al molde.

8) Batimos las fresas con el sirope que se ha creado tras haberle puesto azúcar y haberlas calentado. Truskawki miksujemy wraz z powstałym syropem. Cuando la salsa se enfríe un poco, le añadimos las semillas de chía y la dejamos en reposo por un cuarto de hora. Echamos la salsa a la tarta, creando la capa superior.

9) Enfriamos en el frigorífico durante al menos un par de horas.





No comments:

Post a Comment