Kolejny Słodki Poniedziałek i
kolejny wegański eksperyment, a do tego bezglutenowy i bez dodatku rafinowanego
cukru. Wyszło pysznie, rodzina zachwycona, więc spieszę podzielić się z Wami
recepturą.
Pomysł na spód ciasta wzięłam,
z jednego z moim śniadaniowych przepisów, który znajdziecie tutaj. Środkowa
warstwa została zrobiona na bazie kaszy jaglanej, a polewa z zimowych zapasów
truskawek, który w ostatnich dniach znacznie się uszczuplił. Dobrze, że zostały
jeszcze domowe konfitury, bo gdy wyglądam przez okno, coś mi mówi, że do końca zimy jeszcze daleka droga.
Do dzisiejszego deseru użyłam
dwóch alternatywnych dla cukru substancji słodzących: miodu palmowego i
ksylitolu.
Miód palmowy, przywieziony z
Wysp Kanaryjskich, to syrop z palmy daktylowej, który produkowany jest głownie
na wyspie La Gomera. Miejscowa atrakcja kulinarna, którą dostałam w prezencie. Ma
podobną konsystencję i zbliżony smak do syropu klonowego, więc póki co można go
nim zastąpić, ale warto zacząć planować wizytę w tym pięknym miejscu i
przelecieć się po miodek osobiście.
Ksylitol, czyli cukier brzozowy
to naturalny słodzik, który stanowi świetną alternatywę dla rafinowanego cukru.
Jego indeks glikemiczny jest bardzo niski, a metabolizm odbywa się przy udziale
minimalnej ilości insuliny, dlatego jest dużo bezpieczniejszy dla diabetyków
niż cukier. Nadaje się do przygotowania zdrowych deserów. Ma podobny smak do
cukru, ale jest dużo mniej kaloryczny.
************************************************************************************************
Otro Lunes Dulce y otro exprerimento vegano, sin gluten y sin azúcar
refinado. Ha salido riquísimo, la familia ha quedado satisfecha, así que aquí
estoy para compartir la receta con vosotros.
La idea para la base de la tarta la he cogido de una de mis recetas
para el desayuno, que podéis encontrar aquí. La capa del medio ha sido
preparada a base de mijo, mientras la cobertura de fresas ha mermado mis
provisiones de invierno. Menos mal que aún me quedan confituras caseras, porque mirando por la ventana algo me dice que
aún hay un largo camino para que termine el invierno.
Para preparar el postre he usado dos sustancias edulcorantes
alternativas al azúcar: la miel de palma y el xilitol.
La miel de palma, es un sirope de las palmeras datileras, producto típico
de la isla de La Gomera. Me lo han traido de recuerdo de las Islas Canarias
como una curiosidad culinaria. Tiene una consistencia parecida y un sabor
semejante al sirope de arce, por lo cual de momento puede ser sustituido por
ése, pero vale la pena empezar a planificar un viaje e ir a por la miel en
persona.
Xilitol o azúcar de abedul es un edulcorante natural que constituye una
excelente alternativa para el azúcar refinado. Su índice glicémico es bajo, se metaboliza con una dosis mínima de
insulina, por lo cual es mucho más apto para diabetes comparando con el azúcar.
Es adecuado para preparar los postres sanos. Tiene un sabor parecido al azúcar,
pero es mucho menos calórico.
Przygotowanie
1) Wyciągamy
truskawki z zamrażarki i wkładamy do garnuszka lub miseczki, aby zaczęły się
rozmrażać.
2) Kaszę jaglaną
wysypujemy na sitko i przepłukujemy gorącą wodą, aby pozbyć się naturalnej
goryczki.
3) W średniej wielkości
garnuszku zalewamy kaszę mlekiem kokosowym i gotujemy co chwilę mieszając i
upewniając się, że nie przywiera do dna. Po około 10 minutach dolewamy ½
szklanki wody i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i
przykrywamy garnek pokrywką. Zostawiamy na 5-10 minut.
4) W tym czasie
przygotowujemy spód: do naczynia miksującego wkładamy orzechy nerkowca, płynny
olej kokosowy, miód palmowy oraz kakao. Miksujemy na jednolitą pastę, w której
będą wyczuwalne drobne kawałeczki orzechów.
5) Okrągłą formę
silikonową o średnicy 21 cm wyklejamy przygotowaną masą orzechową (jeśli używamy innej formy niż
silikonowa można ją wcześniej natłuścić).
6) Zdejmujemy
pokrywkę z garnka, aby kasza się przestudziła. W tym czasie możemy odlać wodę z
truskawek, dodać do nich 1 łyżkę ksylitolu i podgrzewać na małym ogniu.
7) Do kaszy
dodajemy laskę wanilii, olej kokosowy, ksylitol, sok z cytryny, wiórki kokosowe
oraz banana. Całość blendujemy. Przekładamy masę do formy.
8) Truskawki
miksujemy wraz z powstałym syropem. Gdy przestygną, dodajemy nasiona chia i
odkładamy na kwadrans. Polewamy sosem ciasto tworząc jego wierzchnią warstwę.
9) Ciasto
wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Preparación
1) Sacamos las fresas del congelador y las dejamos
en una cacerola o un cuenco para que empiecen a descongelar.
2) Echamos el mijo en un colador y lo enjuagamos con
agua caliente para eliminar su amargura.
3) Ponemos el mijo en una olla mediana, lo cubrimos
con la leche de coco y cocemos, removiendo bien de vez en cuando y vigilando
que no se peque al fondo. Después de 10 minutos le vertemos medio vaso de agua
y seguimos cociendo, 5 minutos más. Apagamos el fuego y tapamos la olla.
Dejamos así 5-10 minutos.
4) Mientras tanto preparamos la base: en el
recipiente de la batidora ponemos los anacardos, el aceite de coco líquido, la
miel de palma y el cacao puro. Batimos hasta conseguir una masa bastante
homogénea con trocitos de anacardos.
5) Vamos a necesitar un molde redondo de silicona de 21 cm de diámetro.
Cubrimos el fondo con la masa de nueces (si utilizamos otro tipo de molde
podemos engrasarlo con aceite).
6) Destapamos la olla para que el mijo se enfríe. Mientras
tanto, podemos quitar el agua que han perdido las fresas. Añadimos una
cucharada de xilitol y cocemos un rato a fuego lento.
7) Al mijo le echamos una rama de vainilla, aceite
de coco, xilitol, zumo de limón, coco rallado y un plátano. Batimos hasta
conseguir una crema homogénea. Pasamos la masa al molde.
8) Batimos las fresas con el sirope que se ha creado
tras haberle puesto azúcar y haberlas calentado. Truskawki miksujemy wraz z
powstałym syropem. Cuando la salsa se enfríe un poco, le añadimos las semillas
de chía y la dejamos en reposo por un cuarto de hora. Echamos la salsa a la
tarta, creando la capa superior.
9) Enfriamos en el frigorífico durante al menos un
par de horas.
No comments:
Post a Comment