28/12/2015

SERNIK ŚWIĄTECZNY/ TARTA DE QUESO FESTIVA





Jedną z podstawowych zasad gotowania jest dbanie o jakość produktów, których używamy. Doskonały przepis i doświadczony kucharz oczywiście nie są bez znaczenia, ale nie obejdą się bez najlepszych składników. Dlaczego wspominam o tym akurat teraz? Otóż, sernik jest w tej kwestii szczególnie wrażliwy. Jakość, smak i konsystencja twarogu w ogromnej mierze zdecydują o sukcesie przygotowania naszego sernika. Najlepiej, aby ser był półtłusty, w kawałku do zmielenia, gęsty, nie zbyt wodnisty. Ja zmieliłam swój twaróg dwa razy. Warto w niego zainwestować trochę pieniędzy i czasu, a efekt będzie znacznie lepszy. 

U nas w domu, ta wersja sernika nazywana jest świąteczną, ponieważ pieczemy go tylko dwa razy w roku: na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Niemniej jednak, jestem pewna, że na Nowy Rok lub w Karnawale sprawdzi się równie znakomicie, więc zachęcam Was do pieczenia. 


Una de las reglas fundamentales en la cocina es la preocupación por la calidad de los productos que usamos. La mejor receta y un chef con experiencia no son indiferentes, pero no se arreglan sin ingredientes de calidad suprema. Por qué lo menciono justo ahora? Pues, la tarta de queso es muy sensible a esta cuestión. La calidad, el sabor y la consistencia del requesón en gran medida condicionan el éxito de la tarta. Elejimos un requesón semidesnatado, denso, lo menos líquido posible. Mejor que mejor si compramos un trozo grande de requeson fresco y lo pasamos por la máquina de picar. Yo lo he hecho dos veces, así queda más suave. Vale la pena invertir dinero y tiempo para obtener un efecto exquisito.

En mi casa, a esta versión le llamamos la tarta de queso festiva, porque la preparamos dos veces al año: en Navidad y en Pascua. Sin embargo, estoy segura que quedará igual de bien en Año Nuevo o en Carneval, así que os recomiendo prepararla.





























Przygotowanie


1) Zaczynamy od zagniecenia kakaowej masy na spód i górę sernika. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ręką do uformowania jednolitej masy. Dzielimy ją na dwie części: 1/3 i 2/3 formujemy z nich dwa wałeczki. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 50 minut, czyli na czas przygotowywania masy serowej.

2) Przygotowujemy dużą blachę o wymiarach około 28 x 38 cm: dół pokrywamy papierem do pieczenie, a boki zwilżamy oliwą.

3) W małym garnuszku gotujemy rodzynki, aby zmiękły (ok. 10 min). 

4) Przygotowujemy dwie duże miski. Do jednej wlewamy 3 całe jajka i 9 żółtek, a pozostałe 9 białek wlewamy do drugiej.

5) 3 jajka i 9 żółtek ubijamy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy margarynę i dalej miksujemy, stopniowo dokładając twaróg. Następnie wsypujemy budyń i proszek do pieczenia. Dokładnie umytą skórkę cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach wprost do miski. Wyciskamy i dodajemy również sok z cytryny. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.

6) Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę. Przekładamy pianę do masy i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką.

7) Wyciągamy z zamrażarki większą część masy kakaowej i ścieramy na tarce o grubych oczkach równomiernie rozkładając „wióry” na spodzie blachy. Wlewamy przygotowaną masę serową, a następnie ścieramy na tarce pozostałą część kakaowego ciasta i rozsypujemy z wierzchu. 

8) Wstawiamy blachę do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez około 50 minut. Po 50 minutach sprawdzamy czy ciasto jest wypieczone w środku. Gdyby góra miała zdecydowanie dość, a środek jeszcze nie, przestawiamy piekarnik z funkcji termoobiegu na pieczenie od spodu, a górę przykrywamy folią aluminiową i wracamy po 5-10 minutach. Wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik. 




Preparación


1) Empezamos por la preparación de la masa crujiente que nos servirá como base y cubierta. Todos los ingredientes metemos en un cuenco y amasamos con una mano hasta conseguir una masa uniforme. La dividimos en dos: 1/3 i 2/3 formando un rollo de cada trozo. Envolvemos los rollitos en film transparente y los metemos en el congelador. (Estará allí unos 50 minutos mientras preparamos la masa de queso).

2) Preparamos un molde grande con las dimensiones de 28 x 38 cm, aproximadamente. Cubrimos el fondo con papel vegetal y engrasamos el borde con aceite de oliva.

3) En una cazuela pequeña ponemos a hervir las pasas (unos 10 min). 

4) Preparamos dos Cuenco grandes. En uno ponemos 3 huevos enteros + 9 yemas, mientras en el otro metemos las 9 claras restante. 

5) Batimos los tres huevos y 9 yemas con el azúcar, usando una batidora. Echamos la margarina y seguimos batiendo, añadiendo poquito a poco elrequesón. A continuación, añadimos el pudding en sobre y la levadura en polvo. Cogemos un limón bien lavado y rallamos la piel con un rallador de agujeros pequeños, de modo que caiga directamente en el cuenco con la masa. Lo exprimimos y añadimos el zumo. Seguimos batiendo un rato más. Agregamos las pasas y mezclamos con una cuchara. 

6) En el otro cuenco, echamos una pizca de sal y montamos las claras a punto de nieve. Pasamos la espuma a la masa de queso y mezclamos bien pero con cuidado para que no pierda volumen, usando una cuchara o espátula

7) Sacamos el rollo grande del congelador y lo rallamos con un rallador de agujeros grandes encima del molde, distribuyendo la masa de manera uniforme. Encima de la primera capa, vertemos la masa de queso. A continuación, cogemos el rollo pequeño y lo rallamos encima formando una cubierta de masa de cacao. 

8) Metemos el molde al horno frío, lo más abajo posible. Horneamos unos 50 minutos a una temperatura de 180°C (termocirculación). Después de ese tiempo, controlamos si la tarta esta hecha por dentro. En caso de que la cubierta estuviera bien hecha, mientras el queso necesitara más tiempo, cubrimos la tarta con papel aluminio, apagamos la opción de termocirculación y seguimos calentando solo por abajo durante 5-10 minutos. Todo depende del horno que tengamos. 





No comments:

Post a Comment