Jak wytrzymać do wigilijnej wieczerzy bez godu ale także bez obżerania? Pyszne, zdrowe drugie śniadanie w formie owsianki z kaki. Niebo w gębie! Nacieszcie się jeszcze tym jesiennym owocem, choć (sama nie wiem kiedy) oficjalnie nadeszła już zima, mimo że za oknem tego nie widać. Ten owoc, jak inne owoce i warzywa w kolorze pomarańczowym, był w mojej kuchni wszechobecny przez ostatnie miesiące. Wesołych Świąt!
Cómo aguantar sin hambre hasta la cena de Nochebuena, pero tampoco llenarse demasiado? Delicioso lunch de avena y caqui. Disfrutad de esta riquísima fruta otoñal (aunque oficialmente ya estamos en invierno, algo que no se nota mirando por la ventana). Esta fruta, como otras frutas y verduras del mismo color, ha sido omnipresente en mi cocina durante los últimos meses. Feliz Navidad!
*W wersji wegańskiej miód można zastąpić syropem z agawy, klonowym, daktylem lub miodem palmowym.
*En versión vegana la miel puede ser sustituida por sirope de agave, de arce, un dátil o miel de palma.
Przygotowanie
1) Owsianka:
Do rondelka
wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem ryżowym (u mnie domowe). Gotujemy na małym ogniu
przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy szczyptę soli, mleko
kokosowe i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodajemy
mielony len i słodzimy miodem. Mieszamy i wyłączamy ogień.
2) Orzechy:
Orzechy pekan
prażymy przez chwilę na małej patelni i przekładamy na chwilę do miseczki. Na
patelnię wsypujemy cukier, zalewamy wodą i zagotowujemy. Otrzymany syrop
mieszamy z orzechami, podgrzewając je jeszcze minutę.
3) Kaki:
Myjemy owoc. Możemy
zjeść go ze skórką lub obrać. Kroimy w plastry, a następnie część możemy
pokroić na mniejsze kawałki.
4)
W słoiczku nakładamy warstwy na przemian: orzechy + owsianka + kaki i kilka
orzechów do dekoracji.
Preparación
1) Avena:
En una cacerola pequeña ponemos los copos de avena y
los cubrimos con la bebida de arroz (he usado una casera). Lo hervimos y cocemos durante 5-6 minutos
a fuego lento. Añadimos una pizca de sal, la leche de coco y las especias. Lo
seguimos cociendo unos minutos más. Al final, lo mezclamos con lino molido y edulcoramos
con miel. Apagamos el fuego.
2) Pecanas:
En una pequeña sartén tostamos las pecanas. Las
echamos en un bol por un momento. En la sartén echamos el azúcar y el agua, lo
hervimos. El sirope obtenido mezclamos con las pecanas calentándolas un minutos
más.
3) Caqui:
Lavamos la fruta. Podemos comerla con piel o
pelarla. Cortamos el caqui en rodajas y a continuación, una parte de ellas
podemos trocear.
4) En un tarro ponemos las siguientes capas: pecanas
+ papilla de avena + caqui + unas pecanas para decorar.
No comments:
Post a Comment