Szukacie
pomysłu na sałatkę na sylwestrową kolację? Za mną od jakiegoś czasu chodziła
taka z kurczakiem i prażonym nerkowcem. Kilka lat temu ten pomysł „sprzedała”
mi moja przyjaciółka Martyna. Jeśli dobrze pamiętam, w oryginale kurczak był
przyprawiany mieszanką do gyrosa, ale przyrządzałam ją już w różnych wersjach.
Tym razem użyłam mieszanki przypraw o nazwie „Colombo”, które moja kuzynka
przywiozła z Karaibów. Proponuję dodać ulubionych ziół i/lub przypraw. Od siebie do sałatki dodałam również ryż. Co ważne, w podanej proporcji nie powstaje danie ryżowe z
dodatkami, a ryż staje się wręcz niezauważalny. Jeśli jest taka możliwość,
zachęcam do użycia świeżego ananasa, ale gdyby się nie udało ten z puszki też się nada.
Estáis
buscando una idea para un plato que llevar a la cena de Nochevieja? Yo llevaba
un tiempo con ganas de comerme una ensaladilla con pollo y anacardos tostados.
Mi amiga Martyna me ¨vendió¨esta receta hace unos años. Creo recordar que en su
versión original la carne llevaba condimentos de gyros, a la griega. Sin embargo, a lo
largo del tiempo la he preparado de diferentes maneras. Esta vez he usado una mezcla
de especias, llamada ¨Colombo¨, que mi prima trajo desde el Caribe. Os
recomiendo que pongáis vuestras yerbas y especias preferidas. Aparte de este
cambio, he añadido arroz. Manteniendo las proporciones indicadas, no va a salir
un plato de arroz con guarnición sino que este va a permanecer practicamente
imperceptible. Si tenéis la posibilidad de usar piña fresca, mejor que mejor,
pero en caso contrario la podéis sustituir con la de lata, sin problema.
Przygotowanie
1) Gotujemy ryż
w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu.
2) W tym czasie
kroimy filet z piersi kurczaka na małe kawałeczki (1 x 1 cm), doprawiamy
ulubionymi przyprawami i podsmażamy na oliwie. Pozostawiamy do wystygnięcia.
3) Jeśli używamy
świeżego ananasa obieramy go i kroimy na kawałeczki. Jeśli decydujemy się na
ananasa z puszki, odcedzamy go na sitku i kroimy.
4) Odcedzamy
również seler i kiełki fasoli mung.
5) Ugotowany ryż
przelewamy zimną wodą i odsączamy.
6) Wszystkie
składniki wrzucamy do miski.
7) Do 150g
jogurtu greckiego dodajemy 150g majonezu i mieszamy do otrzymania jednolitego sosu.
Dodajemy go do pozostałych składników i łączymy.
8) Na suchej
małej patelence prażymy orzechy nerkowca. Dodajemy je do sałatki na samym
końcu, najlepiej przed podaniem, aby nie zmiękły.
Preparación
1) Cocemos el arroz en agua salada según las
instrucciones del fabricante.
2) Mientras tanto troceamos el filete de pechuga de
pollo en cubitos pequeños (1 x 1 cm), condimentamos con hierbas y especias
favoritas y lo cocinamos en una sartén
ligeramente engrasada con el aceite de oliva. Cuando esté hecho dejamos que se
enfríe.
3) Si usamos una piña fresca la pelamos y cortamos
en trozos. Si nos toca usar la en conserva, la pasamos por un colador y troceamos.
4) También el apio y los brotes de judías mungo los
pasamos por un colador.
5) Ponemos el arroz en agua fría por un momento y lo
escurrimos.
6) Ponemos todos los ingredientes en un cuenco grande.
7) A los 150g de yogur griego natural añadimos 150g
de mayonesa y removemos hasta conseguir una salsa homogénea. Vertemos la salsa
al cuenco grande.
8) En un pequeña sartén tostamos en seco los
anacardos. Los agregamos a la ensaladilla al final, preferiblemente justo antes
de servir, para que se menengan crujientes.
No comments:
Post a Comment