11/12/2015

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM / SALMÓN CON ESPINACAS EN HOJALDRE


Niespodziewani goście w porze kolacji? Ciekawa przystawka do rodzinnego obiadu? A może po prostu chęć urozmaicenia podania ryby? Pieczone sakiewki z łososiem i szpinakiem na pewno się sprawdzą. 

¿Una visita sorpresa a la hora de cenar? ¿Un entremés original en un almuerzo familiar? ¿O simplemente ganas de variar el modo de servir pezcado? Lingotes de hojaldre rellenos de salmón y espinacas preparados al horno serán una idea buenísima. 




























Przygotowanie


1) Wykładamy ciasto francuskie z lodówki i nagrzewamy piekarnik do 200ºC.

2) Myjemy i osuszamy szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy i dusimy do miękkości. Dolewamy śmietanę i gotujemy przez kilka minut redukując ilość wody.

3) Ciasto francuskie rozwijamy na blasze wyłożonej papierem di pieczenia i kroimy je nożem na 6 równych porcji.

4) Odkrawamy skórę od ryby i dzielimy na 6 kawałków.

5) Ser również kroimy na 6.

6) Na każdej porcji ciasta układamy kawałek łososia, przykrywamy pierzynką ze szpinaku i dodajemy ser. Zawijamy tworząc sakiewki. Nie muszą być zamknięte od góry. Opcjonalnie, możemy pomalować z zewnątrz roztrzepanym jajkiem.

7) Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.



Preparación


1) Sacamos el hojaldre del frigorífico y precalentamos el horno a 200ºC.

2) Lavamos y secamos las espinacas. En una sartén calentamos el aceite de oliva, ponemos las espinacas y ajo rallado. Condimentamos y estofamos hasta que las espinacas queden blandas. Vertemos nata cremosa o crema fresca y seguimos estofando durante unos minutos reduciendo el líquido.

3) Colocamos la masa de hojaldre sobre el papel vegetal encima de una bandeja de horno y la cortamos en 6 raciones uniformes.

4) Quitamos la piel del salmón y dividimos en 6 porciones.

5) Partimos el queso en 6 trozos.

6) En cada ración de hojaldre ponemos un trozo de salmón, lo cubrimos con una capa de espinacas y añadimos un trozo de queso. Cerramos doblando los extremos hacia dentro y formando una especie de lingotes, pero no necesariamente tienen que estar bien cerrados por arriba. Eventualmente, podemos barnizarlos por fuera con huevo batido.

7) Horneamos durante 20-25 minutos. 

2 comments:

  1. Świetny przepis na szybki obiad. Myślę, że świetnie sprawdzi się również z serem parmezan, oczywiście startym. Chętnie przetestuję!

    ReplyDelete
  2. Oczywiście, parmezan lub pecorino sprawdzą się idealnie. Myślałam również o serze pleśniowym, ale akurat w lodówce miałam cheddar, a tak jak mówisz, obiad był na szybko :) Daj znać jak poszło z parmezanem!

    ReplyDelete