Niespodziewani goście w porze kolacji? Ciekawa przystawka do rodzinnego obiadu? A może po prostu chęć urozmaicenia podania ryby? Pieczone sakiewki z łososiem i szpinakiem na pewno się sprawdzą.
¿Una visita sorpresa a la hora de cenar? ¿Un entremés original en un almuerzo familiar? ¿O simplemente ganas de variar el modo de servir pezcado? Lingotes de hojaldre rellenos de salmón y espinacas preparados al horno serán una idea buenísima.
Przygotowanie
1) Wykładamy
ciasto francuskie z lodówki i nagrzewamy piekarnik do 200ºC.
2) Myjemy i
osuszamy szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak i przeciśnięty
przez praskę czosnek. Doprawiamy i dusimy do miękkości. Dolewamy śmietanę i
gotujemy przez kilka minut redukując ilość wody.
3) Ciasto
francuskie rozwijamy na blasze wyłożonej papierem di pieczenia i kroimy je
nożem na 6 równych porcji.
4) Odkrawamy
skórę od ryby i dzielimy na 6 kawałków.
5) Ser również
kroimy na 6.
6) Na każdej
porcji ciasta układamy kawałek łososia, przykrywamy pierzynką ze szpinaku i
dodajemy ser. Zawijamy tworząc sakiewki. Nie muszą być zamknięte od góry.
Opcjonalnie, możemy pomalować z zewnątrz roztrzepanym jajkiem.
7) Wstawiamy do
piekarnika na 20-25 minut.
Preparación
1) Sacamos el
hojaldre del frigorífico y precalentamos el horno a 200ºC.
2) Lavamos y secamos las espinacas. En una sartén
calentamos el aceite de oliva, ponemos las espinacas y ajo rallado. Condimentamos
y estofamos hasta que las espinacas queden blandas. Vertemos nata cremosa o
crema fresca y seguimos estofando durante unos minutos reduciendo el líquido.
3) Colocamos la masa de hojaldre sobre el papel
vegetal encima de una bandeja de horno y la cortamos en 6 raciones uniformes.
4) Quitamos la piel del salmón y dividimos en 6
porciones.
5) Partimos el queso en 6 trozos.
6) En cada ración de hojaldre ponemos un trozo de salmón,
lo cubrimos con una capa de espinacas y añadimos un trozo de queso. Cerramos doblando
los extremos hacia dentro y formando una especie de lingotes, pero no
necesariamente tienen que estar bien cerrados por arriba. Eventualmente,
podemos barnizarlos por fuera con huevo batido.
7) Horneamos durante 20-25 minutos.
Świetny przepis na szybki obiad. Myślę, że świetnie sprawdzi się również z serem parmezan, oczywiście startym. Chętnie przetestuję!
ReplyDeleteOczywiście, parmezan lub pecorino sprawdzą się idealnie. Myślałam również o serze pleśniowym, ale akurat w lodówce miałam cheddar, a tak jak mówisz, obiad był na szybko :) Daj znać jak poszło z parmezanem!
ReplyDelete