02/12/2015

DOMOWY NAPÓJ RYŻOWY / BEBIDA DE ARROZ CASERA

Jeśli nie przepadacie lub z jakiegoś powodu nie pijacie krowiego mleka, możecie zastąpić je roślinnymi zamiennikami np. z ryżu, kaszy, kokosa czy różnych orzechów. Możecie takie napoje przygotować w domu. Na pierwszy ogień poszedł u mnie napój ryżowy. Przygotowałam go w wersji uniwersalnej, bez żadnych dodatków, ale możecie dodać do niego szczyptę soli, laskę wanilii czy nieco cynamonu. Wachlarz możliwości jest szeroki. Również jeśli chodzi o zastosowanie. Można je wykorzystać np. do pysznych koktajli. 

Si no os gusta o por alguna razón no tomáis leche de vaca, podéis sustituirla por sucedáneos vegetales por ejemplo de arroz, cereales, coco o todo tipo de frutos de cáscara. Podéis preparar estas bebidas por vuestra cuenta. Yo he empezado mi producción casera con la preparación de una bebida de arroz. La he praparado en versión natural, sin añadir ingredientes extras, pero podéis echarle una pizca de sal, una barrita de vainilla o un poco de canela. El abanico de posibilidades es muy amplio, también si se trata de su empleo. Se puede aprovechar la bebida p.ej. en batidos que quedarán deliciosos. 



Przygotowanie


1) Ryż zalewamy 450ml wody i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a nawet trochę dłużej, aby się rozgotował. Powinna w niego wsiąknąć cała woda z gotowania. Jeśli tak się nie stanie, odcedzamy. Gotowałam swój ryż aż 40 minut, ponieważ użyłam ryżu brązowego, który potrzebuje zdecydowanie więcej czasu. Biały ryż również się tu sprawdzi.

2) Zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą i dokładnie miksujemy.

3) Przygotowujemy naczynie, na które nakładamy sitko wyściełaną gazą. Powoli przelewamy napój, mieszając drewnianą łyżką lub koziołkiem, aby ułatwić przepływ cieczy.

4) Napój ryżowy przechowujemy w zamkniętym pojemniku/słoiku/butelce w lodówce przez kilka dni.

Preparación


1) Ponemos a hervir el arroz con 450ml de agua y lo cocemos según las indicaciones del fabricante o incluso más tiempo para que se pase un poco. El arroz debería chupar todo el agua, en otro caso, lo colamos. He usado arroz integral que ha tardado 40 minutos cociéndose, pero ll arroz blanco, que requiere menos tiempo, servirá igualmente.

2) Cubrimos la papilla de arroz con agua caliente y batimos minuciosamente durante un buen rato.

3) Cogemos un recipiente al que ponemos un colador cubierto por gasa. Poquito a poco vertemos la bebida, removiéndola en el colador con una cuchara de madera para facilitar la filtración del líquido.

4) Conservamos la bebida de arroz en un recipiente/tarro/botella con tapa en el frigorífico durante unos días. 

No comments:

Post a Comment