Przypomniała mi się jedna włoska domówka, gdzie o północy gospodyni podbiła serca wszystkich uczestników wyciągając z pieca świeżo upieczony chlebek z ciecierzycy (w Toskanii nazywanej Cecina, od it. ceci - ciecierzyca). Prosta rzecz, a jakże potrafi ucieszyć! :) Najnowsze wyzwanie, przygotowanie Ceciny, wypełnione.
Moja propozycja podania tego
bezglutenowego pieczywa to zapieczony ser Camembert i orzechy włoskie, które
pod wpływem temperatury stają się chrupiące, oraz konfitura z borówek. Takie połączenie doskonale sprawdzi się jako przystawka lub zakąska do wina.
Me he acordado de una fiesta casera italiana en la que la amfitriona conquistó los corazones de todo el mundo, sacando del horno un molde con pan de garbanzos a medio noche (en la Toscana llamado Cecina, de it. ceci - garbanzos). Tan simple, pero ¡cuánta alegría da! :) El nuevo reto, la preparación de la Cecina, cumplido.
Mi idea de servir este panecito glutenfree ha sido con el queso camembert asado, con nueces y mermelada de arándanos. Esta combinación será perfecto como un entremés o una tapa para acompañar el vino.
Me he acordado de una fiesta casera italiana en la que la amfitriona conquistó los corazones de todo el mundo, sacando del horno un molde con pan de garbanzos a medio noche (en la Toscana llamado Cecina, de it. ceci - garbanzos). Tan simple, pero ¡cuánta alegría da! :) El nuevo reto, la preparación de la Cecina, cumplido.
Mi idea de servir este panecito glutenfree ha sido con el queso camembert asado, con nueces y mermelada de arándanos. Esta combinación será perfecto como un entremés o una tapa para acompañar el vino.
Przygotowanie
1) Do miski
wsypujemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy.
2) Powoli
wlewamy wodę, cały czas uważnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
3) Przykrywamy
miskę i odstawiamy, najlepiej na kilka godzin (minimum 30min).
4) Nagrzewamy
piekarnik do 225°C.
5) Blachę wykładamy
papierem oraz natłuszczamy 2 łyżkami oliwy.
6) Resztę oliwy
(6 łyżek) łączymy z masą.
7) Wylewamy na
blachę (nie przestraszmy się rzadkiej konsystencji) i wkładamy do piekarnika na
około 20minut.
8) W tym czasie
kroimy ser Camembert w plastry i gnieciemy orzechy na małe kawałki.
9) Chlebek jest
gotowy, gdy na górze utworzy się delikatna skorupka, a w środku pozostaje
miękki. Wyciągamy go z piekarnika. Układamy warstwę sera i posypujemy
orzechami. Wkładamy z powrotem do piekarnika na około 5 minut, aż ser się roztopi.
10) Po wystawieniu
z pieca, kroimy na kawałki i podajemy na ciepło z konfiturą z borówek lub
żurawiny.
Preparación
1) En un bol grande echamos la harina, la sal y la
pimienta. Mezclamos.
2) Vertemos el agua, removiendo constantemente para
evitar que se formen grumos.
3) Tapamos el bol y dejamos reposar, preferentemente
unas horas (mínimo 30min).
4) Precalentamos el horno a 225°C.
5) Colocamos una hoja de papel vegetal en un molde y
lo engrasamos con 2 cucharadas de aceite de oliva.
6) Mezclamos el aceite restante (6 cucharadas) con
la masa.
7) Echamos la masa al molde (no nos asustemos por la
consistencia líquida) y lo metemos al horno unos 20 minutos, aproximadamente.
8) Mientras tanto, cortamos el queso y picamos las
nueces toscamente con la mano.
9) El panecito está listo, cuando queda crujiente
por fuera y sigue morbido por dentro. Lo
sacamos del horno. Colocamos encima una capa de queso y nueces. Volvemos a
meterlo en el horno durante otros 5 minutos, hasta que se funda el queso.
10) Tras sacarlo del horno, lo cortamos y servimos caliente
con mermelada de arándanos.
No comments:
Post a Comment