Kolejny poranny eksperyment. Słoik idealny: wegański, bez laktozy, bez cukru i bez glutenu. Czyli chyba dla każdego, a zwłaszcza dla wielbicieli kaszy. Kasza jaglana w mleku kokosowym, w połączeniu ze słodkim miodowo orzechowym spodem i przykrywką z bananów.
Otro experimento matutino. Un tarro perfecto: vegano, sin lactosa, sin azúcar y sin gluten. Parece ser apto para todos, pero sobre todo para los entusiastas de todo tipo de cereales. Mijo con leche de coco, encima de una capa dulce de miel y pecanas, y tapado con una capa de plátano.
Przygotowanie
1) Przepłukujemy
kaszę w gorącej wodzie (najlepiej dwa razy), aby pozbawić ją naturalnej
goryczki. Następnie przelewamy ją zimną wodą.
2) W rondelku zagotowujemy
100ml wody z 50ml mleka kokosowego, wsypujemy kaszę i solimy. Gotujemy pod
przykryciem, na małym ogniu, przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinna
mieć gęstą konsystencję, więc postarajmy się odparować z niej nadmiar wody. Kiedy kasza będzie
odpowiednio gęsta i miękka zdejmujemy ją z ognia, dodajemy łyżkę mleka kokosowego
i słodzimy syropem z agawy. Pozostawiamy kaszę na chwilę do przestygnięcia, jeszcze bardziej się zagęści.
3) Orzechy
pekan, miód, olej kokosowy i kakao miksujemy na gęstą i dość jednolitą pastę. Jeśli
miód jest bardzo gęsty i kleisty, możemy dodać łyżkę lub dwie mleka kokosowego.
4) Obieramy banana i kroimy go w plasterki.
5) Układamy
warstwy w słoiku: pasta orzechowa + kasza + łyżka pasty orzechowej + banan.
Preparación
1) Enjuagamos el mijo con agua caliente (dos veces)
para eliminar su amargura y después lo pasar con agua fría.
2) En una cacerola pequeña hervimos 100ml de agua con
50ml de leche de coco. Agregamos el mijo y la sal. Cocemos tapado a fuego lento
durante 15 minutos, removiendo de vez en cuando. La consistencia debe ser
bastante espesa así que intentemos evaporar el líquido. Cuando el mijo esté bien
espeso y blando, apagamos el fuego, añadimos una cucharada de leche de coco y
otra de sirope de agave. Lo dejamos un rato para que se enfríe, se va a poner
aún más denso.
3) Trituramos las pecanas, miel, aceite de coco y cacao
hasta conseguir una masa espesa y bastante homogénea. Si la miel está muy densa
y pegajosa, podemos añadir a la masa una o dos cucharadas de leche de coco.
4) Pelamos el plátano y lo cortamos en rodajas.
5) En un tarro ponemos las siguientes capas: pasta
de nueces + mijo + 1 cucharada de pasta de nueces + plátano.
No comments:
Post a Comment