25/11/2015

JAGLANKA Z ORZECHAMI PEKAN I BANANEM / MIJO CON PECANAS Y PLÁTANO


Kolejny poranny eksperyment. Słoik idealny: wegański, bez laktozy, bez cukru i bez glutenu. Czyli chyba dla każdego, a zwłaszcza dla wielbicieli kaszy. Kasza jaglana w mleku kokosowym, w połączeniu ze słodkim miodowo orzechowym spodem i przykrywką z bananów. 

Otro experimento matutino. Un tarro perfecto: vegano, sin lactosa, sin azúcar y sin gluten. Parece ser apto para todos, pero sobre todo para los entusiastas de todo tipo de cereales. Mijo con leche de coco, encima de una capa dulce de miel y pecanas, y tapado con una capa de plátano. 























Przygotowanie


1) Przepłukujemy kaszę w gorącej wodzie (najlepiej dwa razy), aby pozbawić ją naturalnej goryczki. Następnie przelewamy ją zimną wodą.

2) W rondelku zagotowujemy 100ml wody z 50ml mleka kokosowego, wsypujemy kaszę i solimy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinna mieć gęstą konsystencję, więc postarajmy się odparować  z niej nadmiar wody. Kiedy kasza będzie odpowiednio gęsta i miękka zdejmujemy ją z ognia, dodajemy łyżkę mleka kokosowego i słodzimy syropem z agawy. Pozostawiamy kaszę na chwilę do przestygnięcia,  jeszcze bardziej się zagęści.

3) Orzechy pekan, miód, olej kokosowy i kakao miksujemy na gęstą i dość jednolitą pastę. Jeśli miód jest bardzo gęsty i kleisty, możemy dodać łyżkę lub dwie mleka kokosowego.

4)  Obieramy banana i kroimy go w plasterki.

5) Układamy warstwy w słoiku: pasta orzechowa + kasza + łyżka pasty orzechowej + banan.


Preparación


1) Enjuagamos el mijo con agua caliente (dos veces) para eliminar su amargura y después lo pasar con agua fría.

2) En una cacerola pequeña hervimos 100ml de agua con 50ml de leche de coco. Agregamos el mijo y la sal. Cocemos tapado a fuego lento durante 15 minutos, removiendo de vez en cuando. La consistencia debe ser bastante espesa así que intentemos evaporar el líquido. Cuando el mijo esté bien espeso y blando, apagamos el fuego, añadimos una cucharada de leche de coco y otra de sirope de agave. Lo dejamos un rato para que se enfríe, se va a poner aún más denso.

3) Trituramos las pecanas, miel, aceite de coco y cacao hasta conseguir una masa espesa y bastante homogénea. Si la miel está muy densa y pegajosa, podemos añadir a la masa una o dos cucharadas de leche de coco.

4) Pelamos el plátano y lo cortamos en rodajas.

5) En un tarro ponemos las siguientes capas: pasta de nueces + mijo + 1 cucharada de pasta de nueces + plátano. 



No comments:

Post a Comment