14/11/2015

WINNE MAŁŻE / MEJILLONES AL VINO BLANCO



Owoce morza albo się lubi albo obchodzi szerokim łukiem. Czasami trzeba czasu, żeby się do nich przekonać. Można się do nich na długo zrazić jeśli nie są dobrze przygotowane lub zakochać, kiedy trafi się na kulinarny majstersztyk. Na moim talerzu zaczęły pojawiać się one siłą rzeczy, ponieważ są nieoderwalnym elementem diety śródziemnomorskiej. Podczas mojego pięcioletniego pobytu tam, gdzie tego świeżego asortymentu jest pod dostatkiem i smakuje najlepiej, miałam okazję kosztować go wiele razy. Najpierw przekonałam się do kalmarów, później do krewetek, natomiast na małże przyszła pora po wizycie we wspaniałej katalońskiej restauracji w Tarragonie.  

A los mariscos o se los quiere o se los odia. A veces se tarda en darle una oportunidad. La situación se presenta aún peor si los probamos por primera vez cuando no están bien preparados. Pero si nos toca una obra de arte culinario nos aficionamos y queremos más y más. En mi plato han empezado a aparecer por las circunstancias, siendo uno de los elementos fundamentales de la dieta mediterránea. Durante los 5 años de mi estancia allí donde estos productos frescos no solo no faltan pero abundan y son de muy buena calidad, he tenido oportunidad de comerlos en muchas ocasiones. Los primeros que me convencieron fueron los calamares, después las gambas, mientras para los mejillones llegó el tiempo cuando me atreví a probarlos en un estupendo restaurante catalán en Tarragona.




Przygotowanie


Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz oliwę aromatyzowaną. Jej ilość zależy od ostrości. Ja dodałam tylko kilka kropel. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy dokdnie umyte i osuszone małże. Gotujemy powoli mieszając. Po 2-3 minutach, gdy zaczną się otwierać, dodajemy masło oraz dolewamy białe wino i śmietanę. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 2-3 minuty, aż otworzą się wszystkie muszle. Opcjonalnie możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.

Preparación



En una sartén grande, calentamos el aceite de oliva con unas gotas del aceite aromatizado (la cantidad depende del grado de picante que queramos conseguir). Añadimos el ajo rallado. Echamos los mejillones bien lavados y secados. Cocinamos removiendo lentamente. Después de 2-3 minutos, cuando empiecen a abrirse, añadimos la mantequilla, el vino y la nata. Seguimos cocinando otros 2-3 minutos, hasta que se abran todas las conchas. Opcionalmente, podemos ponerle un poco de perejil picado. 


No comments:

Post a Comment