Obudziłam się z ochotą na śniadaniowy
eksperyment. Kokosowy pudding chia z karmelizowaną pomarańczą i przesłodkimi,
świeżymi daktylami. Brzmi pysznie? Wyszło fantastycznie!
Me He despertado con ganas de un desayuno
experimental. Un pudding de coco y semillas de chia con naranja caramelizada y
dátiles frescos muy dulzones. Suena rico? Ha salido genial!
Przygotowanie
Do małym
rondelku podgrzewamy mleko kokosowe i wodę. Dodajemy nasiona chia (szałwii hiszpańskiej),
płatki jaglane i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje, od
czasu do czasu mieszając.
W tym czasie
obieramy pomarańczę ze skórki i kroimy ją w plastry, a później na mniejsze
kawałki. Możemy zostawić dwa najmniejsze plasterki do dekoracji. Skórkę parzymy
w gorącej wodzie i kroimy na drobną kosteczkę, pomijając białą część, która
jest gorzka. Na małej patelni rozgrzewamy skórkę pomarańczową z 3 łyżkami cukru
i 5 łyżkami wody. Zagotowujemy i gotujemy, aż utworzy się syrop. Dodajemy
przyprawy i mieszamy. Dorzucamy kawałeczki pomarańczy i dajemy im minutkę.
Mieszamy.
Pudding kokosowy
słodzimy syropem klonowym i przekładamy do słoiczka. Nakładamy pomarańczę ze
skórką i powstałym syropem. Możemy
udekorować pozostawionym krążkiem owocu i świeżymi daktylami.
Preparación
En una cacerola pequeña calentamos la leche de coco
y el agua. Añadimos las semillas de chia, los copos de mijo y el coco rallado.
Cocemos a fuego lento hasta que se espese, removiendo de vez en cuando.
Mientras tanto, pelamos la naranja, la cortamos en
rodajas y después, en trozos pequeños. Podemos dejar las dos rodajas más
pequeñas para decoración. Escaldamos la piel de naranja con agua caliente y la
troceamos, bien picadita, evitando la parte blanca que es amarga. En una sartén
pequeña ponemos a calentarl la piel con 3 cucharadas de azúcar moreno y 5 de
agua. Lo hervimos y dejamos a cocer hasta que se haga un sirope. Añadimos las especias
y mezclamos. Echamos los trocitos de naranja y los dejamos un minutos a
calentar. Volvemos a mezclar.
Endulcoramos el pudding de coco con el jarabe de
arce y lo pasamos a un tarro. Le ponemos encima la naranja con la piel
caramelizada y sirope. Podemos decorarlo con una rodaja de naranja y dátiles
frescos.
No comments:
Post a Comment