13/11/2015

KOKOSOWY PUDDING CHIA Z POMARAŃCZĄ / PUDDING DE COCO Y CHIA CON NARANJA


Obudziłam się z ochotą na śniadaniowy eksperyment. Kokosowy pudding chia z karmelizowaną pomarańczą i przesłodkimi, świeżymi daktylami. Brzmi pysznie? Wyszło fantastycznie!  

Me He despertado con ganas de un desayuno experimental. Un pudding de coco y semillas de chia con naranja caramelizada y dátiles frescos muy dulzones. Suena rico? Ha salido genial!




Przygotowanie


Do małym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe i wodę. Dodajemy nasiona chia (szałwii hiszpańskiej), płatki jaglane i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie obieramy pomarańczę ze skórki i kroimy ją w plastry, a później na mniejsze kawałki. Możemy zostawić dwa najmniejsze plasterki do dekoracji. Skórkę parzymy w gorącej wodzie i kroimy na drobną kosteczkę, pomijając białą część, która jest gorzka. Na małej patelni rozgrzewamy skórkę pomarańczową z 3 łyżkami cukru i 5 łyżkami wody. Zagotowujemy i gotujemy, aż utworzy się syrop. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Dorzucamy kawałeczki pomarańczy i dajemy im minutkę. Mieszamy.

Pudding kokosowy słodzimy syropem klonowym i przekładamy do słoiczka. Nakładamy pomarańczę ze skórką i  powstałym syropem. Możemy udekorować pozostawionym krążkiem owocu i świeżymi daktylami.

Preparación


En una cacerola pequeña calentamos la leche de coco y el agua. Añadimos las semillas de chia, los copos de mijo y el coco rallado. Cocemos a fuego lento hasta que se espese, removiendo de vez en cuando.

Mientras tanto, pelamos la naranja, la cortamos en rodajas y después, en trozos pequeños. Podemos dejar las dos rodajas más pequeñas para decoración. Escaldamos la piel de naranja con agua caliente y la troceamos, bien picadita, evitando la parte blanca que es amarga. En una sartén pequeña ponemos a calentarl la piel con 3 cucharadas de azúcar moreno y 5 de agua. Lo hervimos y dejamos a cocer hasta que se haga un sirope. Añadimos las especias y mezclamos. Echamos los trocitos de naranja y los dejamos un minutos a calentar. Volvemos a mezclar.


Endulcoramos el pudding de coco con el jarabe de arce y lo pasamos a un tarro. Le ponemos encima la naranja con la piel caramelizada y sirope. Podemos decorarlo con una rodaja de naranja y dátiles frescos.

No comments:

Post a Comment