Zdarzyło Wam się leżeć w łóżku,
nie móc zasnąć i zgłodnieć, bo od kolacji minęło już kilka godzin? Tak sobie
wczoraj leżałam i wymyśliłam pyszne śniadanie: owsianka z czekoladowym
wegańskim puddingiem. Wisienką na torcie, a właściwie jeżyną na owsiance była
domowa, kwaskowa konfitura z jeżyn.
Habéis estado alguna vez acostados sin
conseguir dormiros hasta que os haya entrado hambre, porque ya habían pasado unas
horas desde la cena? Ayer estuve en la cama intentando dormirme y se me ocurrió una grande idea para el
desayuno: una papilla de avena con un pudding de chocolate vegano. La guinda
del pastel, o mejor dicho la mora del pudding, ha sido una confitura casera de
mora.
*W wersji wegańskiej miód można zastąpić syropem z agawy, klonowym, daktylem lub miodem palmowym.
*En versión vegana la miel puede ser sustituida por sirope de agave, de arce, un dátil o miel de palma.
Najlepiej, gdy mleko kokosowe schłodziło się w lodóce przez całą noc. Zrobi się bardziej gęste.
Mejor, si la leche de coco estaba en el frigorífico toda la noche, porque quedará más espesa.
Przygotowanie
Owsianka:
Do rondelka
wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je niedużą ilością wody. Gotujemy na małym
ogniu przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy szczyptę soli i mleko
kokosowe. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodajemy mielony len i
słodzimy syropem z agawy. Mieszamy i wyłączamy ogień.
Pudding:
Obieramy skórkę
z awokado i wyciągamy pestkę. Kroimy na kilka części. Obieramy banana i kroimy
na kawałki. Wkładamy do pojemnika razem z pozostałymi składnikami i miksujemy
na gładką masę.
W słoiczku
nakładamy warstwy na przemian: owsianka + pudding + owsianka. Dla zrównoważenia
słodyczy dodajemy kwaskową konfiturę np. z jeżyn lub z malin. Latem zaprawiłam
kilka słoiczków i teraz z tego skorzystałam. Możemy zrobić ją też z mrożonych
owoców, które wystarczy pogotować przez kwadrans z cukrem i żelatyną.
Preparación
Avena:
En una cacerola pequeña ponemos los copos de avena y los cubrimos con
un poco de agua. Lo hervimos y cocemos durante 5-6 minutos a fuego lento.
Añadimos una pizca de sal y la leche de coco. Lo seguimos cociendo unos minutos
más. Al final, lo mezclamos con lino molido y sirope de agave. Apagamos el
fuego.
Pudding:
Pelamos el aguacate y sacamos el hueso. Lo cortamos en trozos. Quitamos la
cáscara del plátano y lo partimos en 4. Todos los ingredientes ponemos en un
recipiente y lo trituramos hasta conseguir una masa homogénea.
En un tarro ponemos las siguientes capas: papilla de
avena + pudding de chocolate + papilla de avena. Para equilibrar la dulzura del
pudding arriba echamos una cucharada de una confitura ácida por ejemplo de mora
o frambuesa. En verano preparé diferentes confituras que ahora me sirven.
Sin embargo, para preparar una confitura podemos usar frutos congelados. Solo
hace falta cocerlos con azúcar y gelatina durante un cuarto de hora.
No comments:
Post a Comment