23/11/2015

WEGAŃSKIE CIASTO BURACZKOWE / PASTEL DE REMOLACHA VEGANO


Dziś drugi Słodki Poniedziałek! Przedstawiam Wam mój nowy eksperyment: przepis na wegańskie ciasto z buraka. Nie jest bardzo słodkie, więc bez wyrzutów sumienia można je pokryć czekoladą lub inną polewą np. z mleka kokosowego. Ja z niej zrezygnowałam, ponieważ chciałam zabrać je ze sobą w podróż jako zdrową przekąskę i uznałam, że tak będzie wygodniej. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.

Hoy es el segundo Lunes Dulce. Os presento mi nuevo experimento: una receta para un pastel de remolacha vegano. No ha salido muy dulce, por lo cual sin remordimientos se puede cubrirlo con una capa de chocolate o de leche de coco. Yo me he tenido que contener porque quería llevarlo como un snack sano para un viaje y he decidido que así es más cómodo. Espero que os guste.






















Przygotowanie




1) Do jednej miseczki wkładamy suszone śliwki i zalewamy wodą na pół godziny.



2) Nastawiamy piekarnik na 180°C.

3) Przygotowujemy silikonową, okrągłą formę do ciasta i natłuszczamy ją odrobiną oleju.

4) W drugiej miseczce, mielony len zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut, aż spęcznieje. 

5) Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

6) Ścieramy buraki na tarce o dużych oczkach.

7) Do rozpuszczonej czekolady dodajemy cukier i olej kokosowy, dokładnie mieszając.

8) Resztę suchych składników (mąkę, mielone migdały, kakao, proszek i sól) łączymy w dużej misce. Dolewamy do nich czekoladę oraz lnianą papkę i wszystko dokładnie mieszamy, aby osiągnąć jednolitą masę. 

9) Śliwki kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy. 

10) Dokładamy starte buraki i mieszamy.

11) Masę wykładamy na formę i wkładamy do piekarnika na 30-35 minut na 180°C. (Po 15 minutach możemy przykryć ciasto folią aluminiową). 



Preparación




1) En un bol de agua ponemos a remojar durante media hora las ciruelas pasas. 

2) Calentamos el horno a 180°C.

3) Preparamos un molde redondo de silicona y lo engrasamos con un poco aceite. 


4) En otro bol ponemos el lino molido, lo cubrimos con ¾ de vaso de agua tibia y lo dejamos unos minutos en remojo para que se convierta en una papilla espesa. 

5) Derretimos el chocolate al baño María. 

6) Rallamos la remolacha con un rallador de agujeros grandes. 

7) Al chocolate fundido le agregamos el azúcar y el aceite de coco, removiendo minuciosamente.

8) Juntamos el resto de ingredientes secos (harina, almendras molidas, cacao, levadura en polvo y sal) en una fuete grande. Le echamos el chocolate fundido y la papilla de lino, mezclándolo muy bien, hasta conseguir una masa homogénea. 

9) Troceamos las ciruelas pasas y las añadimos a la masa. 

10) Lo juntamos todo con remolacha rallada.

11) Colocamos la masa en el molde y lo ponemos a hornear 30-35 minutos a 180°C. (Después de 15 minutos podemos cubrir el pastel con papel de aluminio).

No comments:

Post a Comment