11/04/2016

OWSIANKA I KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO / PAPILLA DE AVENA Y CREMA DE CACAO Y AGUACATE



Jaki dziś dzień? Tylko nie mówcie, że znowu poniedziałek! Uwielbiam poniedziałki, ale każdy nadchodzący bardzo mnie zaskakuje i uświadamiam sobie jak szybko czas leci. Gotuję i pieczę głownie wieczorami, kiedy ciężko o dobre zdjęcia, a co dopiero usiąść i napisać przepis. Dopiero wyciągnęłam ciasto z piekarnika, więc nie dam rady zdążyć z postem na Słodki Poniedziałek. Ale w ramach tego specjalnego dnia mam dla Was pomysł na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie lub deser jak kto woli ;-)

¿Qué día es hoy? No me digais que otra vez toca lunes! Me encantan los lunes, pero cada vez me sorprende y me doy cuenta de lo rápido que pasa el tiempo. Normalmente cocino y hago pasteles por las noches por lo cual es complicado sacar una buena foto y tener tiempo de subir una receta, ni os cuento. Acabo de sacar una tarta del horno, pero no llego a tiempo para ponerla en un post de la serie del Lunes Dulce. En cambio, os doy una idea para un desayuno o merienda (según preferencias) rápida, rica y sana ;-) 






Przygotowanie


1. Gotujemy płatki owsiane w osolonej wodzie przez kilka minut.

2. Po zdjęciu z ognia słodzimy miodem palmowym.

3. Do naczynia miksującego wkładamy pół dojrzałego awokado obranego ze skórki i cztery wypestkowane daktyle. Dodajemy gorzkie kakao, odrobinę wody oraz płynny olej kokosowy. Miksujemy na aksamitny krem.

4. Układamy warstwy: owsianą i czekoladową w słoiku lub miseczce. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goji.

Preparación


1. Cocemos los copos de avena en agua salada durante unos minutos.

2. Al quitar la papilla del fuego la edulcoramos con miel de palma.

3. En el recipiende de la batidora ponemos una mitad de aguacate pelado y cuatro dátiles deshuesados. Echamos cacao puro, un chorrito de agua y aceite de coco líquido. Batimos hasta conseguir una crema homogénea.

4. Ponemos por capas: papilla de avena y crema de chocolate, en un tarro o bol. Decoramos con coco rallado y bayas de goji.




No comments:

Post a Comment