04/01/2016

WEGAŃSKIE MUFFINKI Z BANANEM I ORZECHAMI / MUFFINS VEGENOS CON PLÁTANO Y NUECES




























Miałam w planie piec dziś od samego rana, więc wczoraj wybrałam się na spacer, w 10 stopniowym mrozie, w celu zakupu bananów. W drodze powrotnej upchałam je po kieszeniach, żeby nie zamarzły. W przeciwnym razie zamiast babeczek mielibyśmy bananowe lody. Przyznam, że tym razem poniedziałkowy przysmak powstał z wymyślonego przeze mnie przepisu. Co prawda przejrzałam książeczkę z muffinkowymi recepturami, ale żadna mnie nie przekonała. Chciałam eksperymentu: wegańskiego, bez glutenu i bez cukru. Zdecydowałam się na mąkę owsianą. Czysty owies, który nie miał kontaktu z innymi zbożami, nie zawiera glutenu i może uczulać jedynie znikomy procent celiaków. Jeżeli chcemy mieć pewność, że spożywamy produkt bezglutenowy (czyli, wg rozporządzenia nr 41/2009 komisji UE, taki, w którym ilość glutenu nie przekracza 20 mg/kg) zwróćmy uwagę czy posiada on odpowiedni certyfikat. Cukier z kolei, poza naturalną fruktozą z bananów, został zastąpiony miodem. Nasłuchałam się, że do połupanych orzechów w paczkach dodaje się substancje przeciwgrzybicze, więc postawiłam na orzechy z drzewa naszych przyjaciół. Usiadłam sobie wieczorem przy kominku i nałupałam całą miseczkę. Warto! Mam nadzieję, że zasmakują Wam te babeczki #vegan #lastosefree #sugarfree i #glutenfree, czyli właściwie bez niczego :)  :)  

Tenía pensado levantarme pronto y desde la primera hora ir preparando los muffins, por eso ayer di un paseo, a 10 grados bajo cero de temperatura, con el fin de comprar plátanos. En el camino de vuelta tenía que distribuirlos por todos los bolsillos para que no se congelasen. En otro caso, habríamos comido un helado con sabor a plátano en vez de muffins. Reconozco, que la receta del dulce de este lunes me la he inventado anoche y la he perfeccionado esta mañana. Cierto es, que había hojeado un librito con recetas de muffins, pero no me había inspirado ninguna. Quería algo experimental: vegano, sin gluten y sin azúcar. He optado por harina de avena. La avena pura, que no ha estado en contacto con otros cereales, no contiene gluten y, aparte de un  porcentaje mínimo de casos, no causa alergia a los celiacos. Si queremos estar seguros de que estamos consumiendo un producto exento de gluten (es decir, según el reglamento (CE) Nº 41/2009, un producto cuyo contenido de gluten no sobrepasa los 20 mg/kg) fijémosnos si lleva un certificado adecuado. El azúcar, aparte de la fructosa natural de los plátanos, lo he sustituido por miel. Ultimamente he oído hablar que a las nueces cascadas que compramos en paquetes se les suele echar sustancias antifúngicas, por lo cual he preferido usar nueces del árbol de unos amigos de familia. Me senté cómoda al lado de la chimenea y me pasé media tarde cascando nueces. Valió la pena. Espero que os gusten estos muffins #vegan #lastosefree #sugarfree y #glutenfree, practicamente sin nada :) :)



*W ortodoksyjnej wersji wegańskiej miód można zastąpić zmiksowanymi daktylami lub ewentualnie syropem z agawy, klonowym lub miodem palmowym.
*En versión vegana ortodoxa la miel puede ser sustituida por dátiles machacados, sirope de agave, sirope de arce  o miel de palma.

Przygotowanie


1. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

2. 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy ½ szklanki ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

3. Obieramy banany ze skóry i w dużej misce rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

4. Rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej i dodajemy do bananów.

5. Dokładamy miód, lnianą papkę oraz sypkie składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.

6. Rozłupane orzechy wysypujemy na arkusz pergaminu złożonego na pół, tak aby znalazły się w środku. Przyciskamy wałkiem, tłuczkiem lub czymkolwiek innym co pozowoli nam je rozkruszyć. Nie rozgniatajmy ich jednak na miazgę, a na małe kawałeczki. Orzechy łączymy z masą.


7. Przekładamy masę do silikonowych foremek. Pieczemy około 25 minut w temp. 180ºC.


Preparación


1. Ponemos el horno a precalentar a 180ºC.

2. Mezclamos 2 cucharadas de lino molido con ½ vaso de agua tibia y dejamos en reposo durante unos minutos.

3. Pelamos los plátanos y los machacamos con un pasapuré o un tenedor, en un cuenco grande.  

4. Derretimos el aceite de coco al baño María y lo agregamos a los plátanos.

5. Añadimos la miel, la papilla de lino y los ingredientes en polvo: harina de avena, levadura y cacao. Removemos hasta conseguir una masa homogénea.

6. Ponemos las nueces cascadas dentro de una hoja de pergamino doblada. Le pasamos el rodillo por encima (o presionamos con cualquier otro objeto),  no demasiado fuerte, porque queremos obtener trozos pequeños y no polvo. Unimos las nueces con la masa.

7. Vertemos la masa a los moldes de silicona. Horneamos unos 25 minutos a una temperatura de 180ºC.


No comments:

Post a Comment