Dynia to warzywo sezonowe, które łączy w sobie kolory i smaki jesieni. Jest bardzo zdrowa, smaczna i może nam posłużyć do przyrządzenia wielu smakowitych dań. Dziś proponuję Wam przepis na zupę krem. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje!
La calabaza es una verdura de temporada que une los colores y los sabores de otoño. Es muy saludable, sabrosa y puede ser ingrediente de muchos platos riquísimos. Hoy os propongo una receta de sopa crema. Espero que os guste!
Przygotowanie
Dynię
i marchew kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle. Dodajemy posiekany
czosnek. Zalewamy bulionem*, mlekiem kokosowym, winem i sokiem z pomarańczy.
Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Przyprawiamy
do smaku, a następnie miksujemy na gładki krem.
Przelewamy
zupę do bulionówek. Dekorujemy kleksikiem jogurtu greckiego i prażonymi
pestkami dyni.
*Ilość zależy od
pożądanej konsystencji. Najczęściej zamiast płynnego bulionu dodaję dwie łyżeczki
koncentratu bulionu, w wersji homemade, ale może być to kostka rosołowa.
Preparación
Troceamos
la calabaza y la zanahoria. Las sofreímos con aceite de oliva y mantequilla. Añadimos
el ajo machacado. Cubrimos la verdura con el caldo*, leche de coco, vino y zumo
de naranja.
Lo
dejamos a fuego lento hasta que la verdura esté blanda. Ponemos el condimento a
nuestro gusto y lo pasamos por la batidora.
Al pasarla
a los bol, decoramos la crema con el yogur griego y las pepitas de calabaza
tostadas.
*La cantidad depende de la consistencia deseada. Suelo sustituir el
caldo líquido por dos cucharaditas del concentrado de caldo casero, pero también
vale un cubito de Avecrem.
No comments:
Post a Comment